ŠOK U 'GRADU BICIKALA'

Zabrana vožnje biciklima u centru Varaždina

20.05.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Nakon nemilog događaja početkom tjedna, kad je biciklist u Gajevoj ulici teško ozlijedio pješakinju, i policija i gradske službe odlučile su uvesti red u promet pješačkom zonom, odnosno užim centrom Varaždina - vožnja biciklom u pješačkoj zoni više neće biti dopuštena

Iz varaždinske policije poručili su da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u pješačkim zonama nije dozvoljen promet vozila, pa tako ni bicikala, javlja portal eVarazdin.hr.

S obzirom da je uža gradska jezgra Varaždina proglašena pješačkom zonom, za policiju stvar je jasna: bicikliranje u užoj gradskoj jezgri je - zabranjeno! No s obzirom na krilaticu 'Varaždin - grad bicikla' - kojom se Varaždin predstavlja u javnosti - policajci su u interesu lokalne zajednice ponekad i 'zažmirili' na one bicikliste u centru koji su mirno vozili i nisu ugrožavali druge ljude.

Kažnjavali su se samo oni biciklisti koji su izvodili vratolomije i 'divljali'. Ukupno je prošle godine tako upozoreno ili kažnjeno stotinjak biciklista u centru grada. No nakon što je početkom tjedna mlađi biciklist u Gajevoj ulici velikom brzinom naletio na pješakinju i teško je ozlijedio, eVarazdin doznaje da su i policija, ali i gradski komunalni odjel, odlučili maksimalno se držati zakona i propisa.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je najavio da će Grad uskoro postaviti posebna upozorenja da je u centru zabranjena vožnja biciklima te pojačati edukaciju biciklista.

'Prometna kultura biciklista najveći je problem. Biciklistima se mora objasniti da nisu sami u prometu i da je bicikl vozilo kao i automobil te da se moraju držati nekih pravila i paziti na druge sudionike u prometu', rekao je eVarazdinu Čehok.

Nove okolnosti razočarale su Varaždince koji ističu da će im potpuna zabrana vožnje biciklom kroz centar grada promijeniti cijeli koncept života u centru. Nažalost, pokazalo se da će savjesni i odgovorni biciklisti morati platiti ceh onih koji se ne znaju držati reda.