LEKO STAO U OBRANU ODVJETNIKA

'Zabrana rada Nobilu je politička odluka'

17.02.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska odvjetnička komora odvjetniku Anti Nobilu odredila nepravomoćnu zabranu rada na šest mjeseci, a on to prozvao političkom odlukom, za reakcije smo priupitali i saborske zastupnike. Dok je oporba to ocijenila neprimjerenim, HDZ-ovi zastupnici izbjegli su komentirati slučaj

'Ovakva reakcija premijerke upravo daje potvrditi da je Nobilo bio u pravu jer ovo je potez iz nekih drugih vremena i primjereniji je za druge sustave a ne demokratske sustave. Ali zabrinjava me i brzina kojom je Komora reagirala na prijedlog prvenstveno političke osobe. Premijerka je prvenstveno politička osoba i na zahtjev političke osobe reagirala je Odvjetnička komora i zabranila rad odvjetniku, što nije primjereno demokratskim zemljama. Dakle, ovo je zabrinjavajuće, tim više što je odvjetnik govorio vezano za obranu svog klijenta. Odvjetnik bi u obrani svog klijenta morao biti zaštićen', poručio je SDP-ov Josip Leko, potvrdivši kako smatra da se radi o političkoj odluci.

Na pitanje novinara može li ovo biti presedan što se tiče struke, te bi li se ubuduće moglo dogoditi da odvjetnici ne mogu javno govoriti o obrani svog klijenta, Leko je kazao: 'Ja se nadam da će se odvjetnici izboriti i da će im u tom pomoći demokratske institucije, a da će ovo biti za premijerku pogubno. To je neprimjerena reakcija predsjednice vlade u demokratskom društvu.'

Podsjetimo, HOK je protiv Nobila pokrenuo disciplinski postupak jer je u intervjuu Globusu ustvrdio da se protiv njegovog klijenta Damira Polančeca vodi politički proces. Tada su i premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks tražili reakciju Odvjetničke komore.

'Predsjednik Odvjetničke komore je, isti dan kada je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks zatražio u svibnju da se protiv mene pokrenu disciplinski postupci, to i učinio. Podudarnost najprije zahtjeva politike i revnog izvršavanja tog zahtjeva unutar istog dana ukazuju da je Odvjetnička komora, bolje rečeno, njezin predsjednik, instrumentaliziran od strane vladajuće stranke i potpredsjednika Šeksa', rekao je tada Nobilo.

Tada prozvani Šeks danas nije htio komentirati zabranu rada Nobilu, a slično nam je na naš upit rekao i HDZ-ov Andrija Hebrang, poručivši da to ne želi komentirati jer se 'radi o unutarnjoj stvari Hrvatske odvjetničke komore'.