vrijeme

Uživajte u vikendu jer stiže nova promjena vremena: Evo što kaže prognoza

21.04.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Diljem Hrvatske će i u nastavku tjedna biti duljih sunčanih razdoblja, pri čemu će još u petak poslijepodne biti lokalnih pljuskova za koje će u dane vikenda vjerojatnost biti zamjetno manja. Pritom će temperatura zraka malo porasti, a onda početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena

U prvom dijelu petka na istoku Hrvatske većinom sunčano, ponegdje ujutro uz mogućnost za maglu. Od sredine dana mjestimice u Posavini i oko gora jači razvoj oblaka uz malu do umjerenu vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Uz ponegdje umjeren sjeverni vjetar temperatura danju oko 20 °C, prognoza je Krunoslava Mikeca iz DHMZ-a za HRT. U središnjoj Hrvatskoj između 18 i 20 °C, a ujutro od 5 do 8 °C, tijekom dana uz dosta sunčanog vremena. Ujutro može biti mjestimične magle, a poslijepodne uz porast naoblake i pokojeg lokalnog pljuska, posebno u Posavini i Pokuplju.

Mjestimični pljuskovi pa i grmljavina izgledni su sredinom dana i popodne u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Istre, a mala je vjerojatnost za njih ponegdje na obali sjevernog Jadranu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak, na moru ujutro bura, a danju jugozapadnjak i zapadnjak.

Najviša temperatura od 15 do 18 °C °C u Lici i Gorskom kotaru te između 18 i 20 °C na sjevernom Jadranu. Oko 20 °C danju na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz obilje sunčanog vremena, ali neće biti posve stabilno pa u Zagori i Ravnim kotarima može biti popodnevnih pljuskova s grmljavinom. Poneki od njih može se spustiti i do obale.

  • +5
Kišno vrijeme u centru Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Od sredine dana puhat će umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenom i sjeverozapadni vjetar. Podjednako vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, uz more mirno i malo valovito, na otvorenom moguće umjereno valovito. Petak će biti pretežno sunčan, a samo mjestimice u zaobalju postojat će mala vjerojatnost za pokoji pljusak. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 20 i 22 °C." Većinom suho i sunčano u kontinentalnom području i tijekom vikenda, uz ugodnu toplinu, a početkom novog tjedna jače naoblačenje s kišom uz nižu temperaturu.

  • +5
Vjetrovito vrijeme Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

U subotu i nedjelju bit će uglavnom sunčano, tijekom nedjelje uz postupan porast naoblake. U subotu će temperature ići do 20 stupnjeva Celzijevih, dok se u nedjelju očekuje da će biti i stupanj toplije.

U ponedjeljak i utorak ponovno oblačnije i manje toplo s čestom kišom, a na Jadranu će lokalno biti moguće i neverina, te najprije mjestimice jako jugo, zatim bura. U ponedjeljak će temperatura pasti na 17 stupnjeva u unutrašnjosti, dok će u priobalju biti stupanj toplije. Sredinom tjedna moguće je stabilnije, ali će ponovno spominjati mogućnost za jutarnji mraz, barem u gorju, prognozirao je Krunoslav Mikec.