odluka gradonačelnika

Za Veliku Gospu dozvoljena prodaja na Trsatu, ali ne i u ostatku Rijeke?

10.08.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Grad Rijeka radi na tome da na području Trsata, u kojemu se nalazi svetište Majke Božje Trsatske, dozvoli rad za blagdan Velike Gospe tj. da dozvoli prigodnu prodaju koja mora biti u skladu s gradskim odlukama, no za ostale dijelove grada ne planira uvoditi tu mogućnost

Riječki gradonačelnik Marko Filipović odgovorio je to na upit Hine, hoće li i za koje dane ili razdoblje Grad Rijeka, poput nekih gradova i općina u Hrvatskoj, proglasiti sajamske dane.

„Što se tiče famoznog sajamskog dana, Grad Rijeka radi na tome da na području Trsata dozvoli rad za blagdan Velike Gospe, tj. da dozvoli prigodnu prodaju koja mora biti i u skladu s odlukama Grada. No, za ostatak grada ne planiramo uvoditi tu mogućnost i to zato jer iz zakona ne proizlazi da se ta odredba može generalno primjenjivati,“ naveo je. Filipović također ističe da je „protiv ovakvog zakona koji u izrazito turističkoj zemlji ograničava rad trgovina usred ljeta i usred sezone."

„Jer nije problem u otvorenim trgovinama, problem je u tome što zaposlenici koji rade nedjeljom i blagdanima nerijetko za taj rad ne dobivaju pravičnu naknadu i slobodne dane. A ova Vlada, umjesto da osigura poštivanje svih radničkih prava, maskira cijelu priču uvođenjem zabrana rada," rekao je Filipović.

Udruga Glas poduzetnika pozvala je gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama, kako bi poduzetnici iz sektora trgovine, koji to žele, mogli raditi. Sajamski su dan primjerice proglasili Pula, Umag, Crikvenica te brojni drugi.