JOSIPOVIĆ U OTVORENOM

'Za Ustavni sud smo ponekad birali i ljude bez ozbiljnih kvalifikacija'

  • Autor: M.D./HRT
  • Zadnja izmjena 21.04.2016 07:44
  • Objavljeno 21.04.2016 u 07:44
Otvoreno

Otvoreno

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot HRT

Raspisan je natječaj za deset novih sudaca Ustavnog suda. Premda bi ih trebalo biti trinaest trenutačno ih je samo deset, a početkom lipnja odlazi još četvero sudaca. Ne izaberu li se novi do tada zemlja bi se mogla naći u ustavnoj krizi jer Ustavni sud neće imati potreban kvorum za rad. Hoće li ovaj puta političke stranke postići dogovor i hoće li i kako na njihov izbor utjecati nove trzavice u vladajućoj koaliciji u emisiji Otvoreno analizirali su Dražen Bošnjaković (HDZ), Robert Podolnjak (Most), Arsen Bauk (SDP) i Ivo Josipović (Naprijed Hrvatska)

Ustavni suci birat će se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, a Robert Podolnjak kaže da pritom ne bi govorio o političkoj trgovini, već o konsenzusu političkih opcija u Saboru.

'Izabrat će se kandidati koje sve političke grupacije mogu prihvatiti. Budući da se radi o dvotrećinskoj većini, nužno je imati javno glasovanje za svakog pojedinačnog kandidata', tako da budemo sigurni da postoji konsezus, rekao je Robert Podolnjak. Nakon izbora na red dolazi izrada novog Zakona o Ustavnom sudu.
 
Dražen Bošnjaković složio se da je riječ o dogovoru - ne samo između HDZ-a i SDP-a, već svih stranaka. Sabor je politička arena u kojoj se donose političke odluke, ali je važno da se one temelje na racionalnim i stručnim argumentima, kaže Bošnjaković. Vjerujem da će političke stranke izabrati one koji će biti doista reprezentativni. Prošloga puta nije bilo konsenzusa, ali sada je na Saboru ogromna odgovornost, dodao je Bošnjaković.

Kandidati koji nisu već sad u vidu velikih stranaka nemaju nikakve šanse, smatra Ivo Josipović

'Dosadašnji izbori nekada su znali biti kvalitetni, ali bilo je i trenutaka kada se radilo o neprincipijelnoj trgovini, o ljudima bez ozbiljnih kvalifikacija', kaže Josipović.

Ne bi bilo dobro da velike stranke Ustavni sud pretvore u 'saborski odbor za pravosuđe', tj. da su svi suci saborski zastupnici.

Josipović zagovara da to bude reprezentativni skup ponajboljih pravnika koji će se birati prema svjetonazoru, a ne političkoj afilijaciji. Da će Sabor odjednom biti fasciniran predloženim kandidatima Josipović kaže da je znanstvena fantastika.

Natječaj za suce ima samo formalno karakteristike natječaja.

'Neki koji su izvrsni ne javljaju se jer se ne žele izložiti toj vrsti volontarizma' kaže Josipović i dodaje ne bi volio da se ponove situacije koje su iznjedrile suce koji ne udovoljavaju ni stručnim ni moralnim kriterijima, kao ni da oni budu preslika stranačkih klubova.

'Najveća znanstvena fantastika je trenutni premijer koji nije niti sudjelovao na izborima', rekao je Arsen Bauk, dodavši da ništa više nije znanstvena fantastika u hrvatskom političkom životu.

'Vjerojatno će se javiti netko čija slika još nije bila u novinama. Može će biti izabran, možda ne. Ovisi o dogovoru političkih stranaka. Nema više vremena, a sada će biti lakše dogovoriti se jer se bira veći broj sudaca', kazao je Bauk.

'Ovo je prilika da budu zastupljeni različiti kriteriji. Vjerujem u mogući konsenzus. Neka Odbor za ustav isflitrira 10 kandidata, a s obzirom na njegov sastav, Bauk vjeruje da će predložiti dobre kandidate. Za neke neću dignuti ruku s entuzijazmom, ali vjerujem da će biti dovoljno kvalitetni da prođu', rekao je bivši ministar uprave.

Gosti su komentirali i dosadašnji rad Ustavnog suda. Donio je puno važnih odluka, smatra Josipović, no u nekim kaznenim predmetima kaže da nije mogao pronaći stručno opravdanje za odluke suda. Ponekad mu se prigovaralo i da zadire u nadležnost redovnih sudova.

Ustavni sud dosta je opterećen, naročito predmetima zaštite ljudskih prava, primijetio je Bošnjaković.

Podolnjak je primijetio prigušeni konflikt između Vrhovnog i Ustavnog suda. Smatra da je problem što u sastavu Ustavnog suda nije bilo visokih sudaca, kao što ih imaju Njemačka ili Italija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!