KRIVOLOVCI IZ FOJNICE

Za ubijanje risa prijeti im godinu dana zatvora

31.01.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su jučerašnjom objavom fotografije četiriju lovaca iz Fojnice, BiH, koji su ispod planine Vrtača ubili risa te se fotografijom pohvalili na svom Facebook profilu. Ris je zaštićen Zakonom o lovstvu BiH, kao i istim zakonom u svim državama naše regije te i u Europi

'Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih zvijeri čije su populacije u cijeloj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom', istaknuo je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora provesti, a krivci kazniti.

Slično je portalu Klix rekao i predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić. 'Ako to zaista bude točno, mi ćemo tražiti od nadležne federalne inspekcije da reagira i poduzme zakonom propisane mjere, jer je time prekršen Zakon o lovstvu BiH, budući da je ris zaštićena vrsta u cijeloj Europi i njegov je odstrijel izričito zabranjen', rekao je Alihodžić, koji je i upozorio da je ris odavno iščezao s teritorija BiH i da je moguće da je ris do područja Fojnice došao u potrazi za hranom iz Hrvatske.

Maid Rifatbegović, profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, istaknuo je za Kaportal da se ris, pored zaštite Zakonom o lovstvu, nalazi na Crvenoj listi zaštićenih životinja u Europi, čiji je lov kažnjiv i zabranjen.

'Riječ je o izuzetno rijetkoj, a time i dragocjenoj divljoj mački i jednostavno je nevjerojatno da su je lovili. To nije lov, već krivolov. Očito se radi o neznanju ljudi. Nažalost, takvo djelo ne podliježe Kaznenom zakonu, već se tretira kao prekršaj. Ovo je atak na prirodno bogatstvo BiH', kazao je Rifatbegović Kaportalu.

WWF i IUCN u priopćenju naglašavaju da se procjenjuje da je populacija risa u čitavoj Europi 8000 jedinki. U našoj regiji ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, a ima ga i u Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka je od izuzetne vrijednosti.

Europska populacija risa je kritičnu točku dosegla krajem 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je pala na svega 700 jedinki. Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja, ulažu velike napore da bi se broj jedinki povećao. Iako se u posljednjih 50 - 60 godina broj jedinki povećao na oko 8000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju. Porast brojnosti mora se nastaviti i mora se ukloniti svaka direktna prijetnja, od kojih je najveća krivolov.

'Problem nezakonitog lova je prisutan u našoj regiji. Osim dosljednog poštovanja zakona, rješavanje problema zahtijeva mobilizaciju brojnih zainteresiranih grupa, ponajprije lovačkih udruženja, podizanje svijesti i obrazovanje o značaju zaštite i očuvanja divljih vrsta', izjavio je Boris Erg, direktor IUCN-ovog Programskog ureda za jugoistočnu Europu.

Ubijanjem risa kod Fojnice jučer su se fotografijom na Facebooku hvalili lovci Naim Bureković, Fikret Softić, Hamdija Zahirović i Edin Pugonji. Njihova imena uz fotografiju objavio je na svom profilu Besim Merdžanić, koji se također fotografirao uz truplo. Banjaluka.com javlja da je MUP Srednjobosanskog kantona jučer oko 17 sati primio prijavu protiv počinitelja, kojima prijeti do godinu dana zatvora ili novčana kazna.

'U ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela i zakon je to jasno definirao. Mi ćemo izvršiti provjere i utvrditi sve okolnosti pod kojima se slučaj dogodio. Ako se utvrdi odgovornost lovaca, oni mogu dobiti do godinu dana zatvora', rekao je Prohan za Banjaluka.com.