PREKO TVRTKI IZ LIPIKA I VARAŽDINA

Za svoje obitelji izvukli gotovo 13 milijuna

15.01.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Županijska državna odvjetnica Branka Merzić potvrdila nam je danas da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru zaprimilo kaznenu prijavu protiv četvorice muškaraca za koje je policija, nakon dovršene osmomjesečne kriminalističke obrade, utvrdila da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti

Obnašajući poslove odgovornih osoba, direktora i menadžera, u tvrtkama iz Lipika DBN Šport i njezinoj tvrtki kćeri Parkovi Lipika te tvrtki Kamix iz Varaždina, 38-godišnjak s područja Zagreba, 59-godišnjak s područja Varaždina, 67-godišnjak s područja Pakraca i 42-godišnjak s područja Kaptola na temelju fiktivnih poslova u četiri su poslovnice različitih banaka naplatili (eskontirali) ukupno 43 mjenice i tako pribavili čak 30 milijuna i 200.000 kuna, od čega su sebi i svojima isplatili 12 milijuna i 603.684 kuna.

Kako doznajemo, četvorka se unosnim poslom bavila od lipnja 2007. do kraja 2008. godine. Varaždinska tvrtka, koja se predstavljala kao proizvođač bio-dizela, izdavala je kao polog, odnosno osiguranje za fiktivne poslove, mjenice tvrtkama iz Lipika koje su se pak predstavljale kao proizvođači uljane repice.

Dvije tvrtke iz Lipika potom si u poslovnicama raznih banaka na području Varaždina i Požege naplaćivale spomenute mjenice u vrijednosti od 500.000 do milijun kuna. Banka je od tog iznosa uzimala 10 posto provizije, a ostatak novca završavao je u džepovima spomenute četvorke. Tek manji iznos od 460.000 kuna uložen je u kupnju poljoprivrednog zemljišta i još 110.000 kuna za idejno rješenje, dok su od preostalih 12 milijuna kuna četvorica menadžera lagodno živjela, vozila skupocjene automobile, a s karticama tvrtki u šoping su odlazili i članovi njihovih obitelji.

Posljedica svega je blokada žiroračuna triju spomenutih tvrtki. DBN Šport i Parkovi Lipika dovedeni su u blokadu žiroračuna u iznosu od cca 34.000.000 kuna, a poduzeće Kamix iz Varaždina u iznosu od cca 28.000.000 kuna.

Osmomjesečnu kriminalističku obradu nad četvoricom menadžera i direktora proveli su policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU Požeške, u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Požega, Policijske uprave Zagrebačke, PU Varaždinske i PU Sisačko-moslavačke, uz koordinaciju Ravnateljstva policije - Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, a posao će dalje nastaviti Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.