NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Za šverc droge iz Kolumbije i Indije dobio 7 i pol godina

25.10.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda na sedam i pol godina zatvora danas je osuđen Ivan Rukavina (43) zbog krijumčarenja otopine kokaina i norefendrina iz Kolumbije i Indije do riječke i koparske luke 2008.

Suoptuženike Darka Šiptara (40) i Ivana Knezovića (46), kojemu se sudilo u odsutnosti, sutkinja Ivana Kršul je oslobodila krivnje, ustvrdivši kako je bilo indicija, ali ne i nedvojbenih dokaza da su i oni sudjelovali u krijumčarenju 381 kilograma otopine kokaina i 329 kilograma norefedrina.

Rukavina je na početku suđenja tvrdio da nije kriv, no na kraju je sve priznao.

Riječ je o ponovljenu suđenju trojici optuženika za međunarodno krijumčarenje droga. Prvi put je Rukavina bio osuđen na 11 godina zatvora, Šiptar na 12, a Knezović na devet. No Vrhovni sud je potvrdio tek dio presude kojom je Rukavina osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog krijumčarenja kokaina skrivena u preši naručenoj preko tvrtke u kojoj je bio direktor.

Slovenska policija je u koparskoj luci zaplijenila drogu, a praznu prešu poslala u Zagreb, gdje ju je dočekao Rukavina.

Za sudjelovanje u krijumčarenju Šiptar je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, no odvjetništvo nije uspjelo dokazati da su on i Knezović sa stanovitim "Majkijem" bili umiješani u još dva slučaja krijumčarenja ukupno 441 kilogram norefedrina iz Indije. I taj "posao" išao je preko iste tvrtke koja je naručila tokarski stroj u kojem je skrivena droga.

Prvu pošiljku otkrili su riječki carinici, a druga je zaplijenjena u Montrealu.