velika potraga

Za štetno curenja podataka možda je kriva 'krtica' unutar Pentagona

10.04.2023 u 23:27

Bionic
Reading

Američke agencije za nacionalnu sigurnost preispituju i provjeravaju na koji načini dijele svoje najosjetljivije tajne unutar američke vlade i bave se diplomatskim posljedicama objavljivanja desetaka povjerljivih dokumenata, rekla su tri američka dužnosnika.

Istražitelji nastoje utvrditi koja je osoba ili grupa bila toliko sposobna ili motivirana da objavi izvještaje tajnih službi, rekao je jedan od dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

Strogo povjerljivi dokumenti koji su procurili na internet, a koji sadrže povjerljive informacije o ukrajinskim protuofenzivnim planovima mogli su biti posao iznutra, tvrde viši dužnosnici Pentagona, piše Daily Mail.

Istražitelji će tražiti tragove vidljive na marginama fotografija koji bi mogli pomoći u otkrivanju osobe koja ih je pustila u javnost.Uključuju Gorilla ljepilo, cipele i priručnik s uputama na engleskom jeziku za GlassHawk HD nišan koji se tradicionalno koristi u lovu.

Curenje informacija moglo bi se pokazati najštetnijim objavljivanjem informacija američke vlade od objavljivanja tisuća dokumenata na WikiLeaksu 2013. godine.

Reuters je pregledao više od 50 dokumenata, označenih s "Tajno" i "Strogo povjerljivo", koji su se prvi put pojavili na stranicama društvenih medija u ožujku.

U njima su navodno otkrivene pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima poput Izraela, Južne Koreje i Turske.

Reuters nije uspio potvrditi autentičnost dokumenata iz neovisnih izvora. Američki dužnosnici su rekli kako se čini da su neki dokumenti - oni koji se odnose na procjenu gubitaka na bojnom polju iz Ukrajine izmijenjeni da bi se podcijenili ruski gubici.

Neke od najosjetljivijih informacija navodno su povezane s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima.

Ministarstvo pravosuđa otvorilo je kaznenu istragu zbog otkrivanja dokumenata.

Drugi američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Pentagon zapravo iskoristio priliku da bi provjerio u kolikoj se mjeri neki obavještajni podaci interno dijele te kako bi se pobrinuo da im više nemaju pristup oni ljudi kojima oni više ne trebaju.

Službenik je rekao da se to povremeno radi unutar Pentagona i obavještajne zajednice.

Ipak, Pentagon nastavlja ispitivati načine i postupke kojima se regulira koliko se široko dijele neke od najosjetljivijih tajni SAD-a, dodao je dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona Chris Meagher novinarima je u ponedjeljak rekao da su "poduzeti koraci čija je svrha ustanoviti na koji se način ovaj tip informacija distribuira i kome".

Dodao je kako je ministar obrane Lloyd Austin prvi put obaviješten o curenju informacija 6. travnja, a od 7. travnja na dnevnoj bazi saziva visoke dužnosnike da bi o tomu razgovarali.

"Pentagon je morao ograničiti pristup nekim od najosjetljivijih podataka", smatra prvi neimenovani dužnosnik.

Premda se čini da je riječ o najgorem curenju povjerljivih informacija u posljednjih nekoliko godina, dužnosnici kažu da nisu dosegnuli opseg curenja oko 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša koje su se pojavile na internetskoj stranici WikiLeaksa 2013.