PARTIZANSKI RATNI ZLOČINI

Za Simom Dubajićem raspisana tjeralica

03.04.2009 u 16:56

Bionic
Reading

Protiv Sime Dubajića, osumnjičenog za masovno ubojstvo najmanje 13.000 ratnih zarobljenika, uglavnom ustaša i domobrana, na Kočevskome rogu u Sloveniji 1945. danas je pokrenuta istraga, određen mu je pritvor i za njim je raspisana tjeralica. Istragu protiv 86-godišnjeg bivšeg partizanskog majora, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pokrenuo je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Dubajića sumnjiči da je od 26. svibnja do 5. lipnja 1945. kao komandant mehaniziranog odreda 4. Jugoslavenske armije osnovao posebnu grupu od 70-ak vojnika te rukovodio transportom zarobljenika od Kočevja do mjesta egzekucije na Kočevskom rogu. Tužiteljstvo tvrdi da je po njegovoj zapovjedi ubijeno najmanje 13.000 ratnih zarobljenika koji su bačeni u prirodne jame, a nakon čega je na njih još bačen eksploziv kako bi se dokrajčili preživjeli.

Dubajiću je pritvor određen jer je nedostupan i zbog teških okolnosti izvršenja kaznenog djela za koje ga se tereti.

Istražni sudac za njim je raspisao i tjeralicu, a očekuje se da će MUP preko zagrebačkog Ureda Interpola uskoro raspisati i međunarodnu tjeralicu.

Dubajić je rodom iz Kistanja kraj Knina, državljanin je Srbije i prema pisanju srbijanskog i hrvatskog tiska prije nekoliko dana je zbog lošeg zdravstvenog stanja smješten u bolnicu u Beogradu, gdje je živi posljednjih godina.

Teško je očekivati da će ga Srbija izručiti
, no, po Sporazumu o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koje su hrvatsko i srbijansko tužiteljstvo potpisali 2007., moguće je da kazneni progon preuzme srbijansko pravosuđe, kao što je to, temeljem istog sporazuma, nedavno učinilo crnogorsko pravosuđe procesuirajući odgovorne za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u logoru Morinju.

U istrazi protiv Dubajića sudac Devčić trebao bi saslušati nekoliko svjedoka iz Slovenije i stručnjaka za razdoblje Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i partizanski pokret. Tužiteljstvo je predložilo i ispitivanje 84-godišnjeg Ivana Gugića, koji je bio partizan u XI. dalmatinskoj brigadi iz koje su odabrani pripadnici posebne jedinice koja je počinila masovno ubojstvo na Kočevskome rogu. On je još 1953. u Rimu dao iskaz u kojem je kao najodgovornijega za taj zločin prozvao Dubajića, a o tome bi najvjerojatnije u istrazi trebao svjedočiti videolinkom iz Australije, gdje živi.

Tvrdnje da je Dubajić organizirao i zapovijedao posebnom partizanskom jedinicom koja je u proljeće 1945. počinila zločine na Kočevskome rogu tužiteljstvo temelji i na opsežnoj dokumentaciji, među ostalim, arhivskoj građi te njegovoj autobiografiji "Život, grijeh i kajanje: Od Kistanja do Kočevskog roga" iz 2006., novinskim člancima i televizijskim snimkama u kojima je priznao zločin.