SRAMOTNA PRESUDA

Za silovanje dobio 10 mjeseci uvjetno

05.06.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Direktor Gramata, 54-godišnji Josip Golubar, iako je 38-godišnjoj P. K., čistačici u svojoj tvrtki, gurao prste u spolovilo, što hrvatski zakon smatra radnjom izjednačenom sa silovanjem, neće ići u zatvor

Sudac Marijan Garac, predsjednik sudskog vijeća, izrekao mu je u četvrtak uvjetnu osudu od 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, što je čak i ispod zakonskog minimuma od godine zatvora u vrijeme počinjenja, od ožujka 2006. do 8. prosinca 2006. godine, izvijestio je Jutarnji list.

Golubaru je kao olakotno uzeta u obzir neosuđivanost, njegovo držanje pred sudom te činjenica da su od kaznenog djela do presude prošle gotovo četiri godine.

Prema navodima optužnice, seksualno zlostavljanje P. K. događalo se nakon radnog vremena, kada je Golubar, tjerajući je tijelom u kut sobe, P. K. ljubio po vratu i grudima tražeći da ga spolno zadovolji. Pritom joj je govorio: ‘Ja sam direktor i bit će onako kako ja hoću, ako kažeš mužu, on će te ubiti, a ako kažeš nekom drugom, smijat će ti se i neće ti vjerovati.'

P. K. je 8. prosinca 2006. dala otkaz u Gramatu i sve prijavila policiji te završila na psihijatriji s dijagnozom PTSP-a.

Golubar je na suđenju poricao navode optužnice rekavši da je zapravo on bio žrtva njezina i iznuđivanja njezina supruga te da su više puta od njega tražili novac i prijetili mu da će sve završiti u medijima i da će obavijestiti o tome udrugu B.a.B.e. Njegovoj obrani sudsko vijeće nije povjerovalo, već je ipak vjerovalo iskazu oštećene. Ključan je pritom bio i nalaz psihijatrijskog vještaka koji je ocijenio da psihičko stanje P. K. proizlazi iz njezine seksualne traumatizacije.

Što je prevagnulo da direktora Gramata osudi ispod zakonskog minimuma, sudac Marijan Garac obrazložit će iscrpno u pisanom obrazloženju presude.

Sudac Garac već se našao pod lupom javnosti zbog svojih presuda: kad je primjerice, oslobodio bjegunca Marka Nikolića za ubojstvo Vjeke Sliška, zatim, Zvonimira Dumančića Cimbalu zbog usmrćenja malodobne susjede u Gračanima i Nevenku Tuđman zbog afere s telefonskim govornicama. Vrhovni sud je 2008. ukinuo sramotnu Garačevu oslobađajuću presudu Marku Nikoliću.

Sve javne kritike na svoje presude Garac je putem svojih zastupnika ocijenio kao zadiranje u slobodu sudačkog odlučivanja.