poginule dvije osobe

Za rušenje mosta u Francuskoj možda kriv pretežak kamion

19.11.2019 u 12:12

Bionic
Reading

Nesvakidašnje urušavanje mosta na jugozapadu Francuske u kojemu su poginule dvije osobe možda je povezano s prolaskom kamiona kojega je težina više nego dvostruko premašivala dopuštenu, rekao je gradonačelnik mjesta u kojemu se nesreća dogodila

'Naša je okvirna procjena da je kamion težio više od 40 tona. Njegovi su gabariti bili izvan propisanih i most se srušio', rekao je u utorak za AFP Eric Oget, gradonačelnik Mirepoix-sur-Tarna, malene općine s tisuću stanovnika.

Metalni most na rijeci Tarnu sagrađen 1931. mogao je podnijeti težinu do 19 tona, na što su upozoravali prometni znakovi postavljeni ispred mosta.

'Jedna od pretpostavki je da je kamion koji je prolazio mostom bio teži nego što je dopušteno', rekla je u utorak državna tajnica za ekološku tranziciju Emmanuele Wargon. No 'činjenice će utvrditi državni odvjetnik', dodala je za mrežu LCI.

Istražitelji su u utorak nastavili istragu, pregledavajući snimke koje su u ponedjeljak načinili ronioci. Olupina kamiona treba se izvući iz rijeke, ali taj bi složen zahvat mogao potrajati.

Metalni most je više puta pregledavan i 'nisu uočeni nikakvi osobiti problemi', rekla je u utorak Wargon koja je posjetila mjesto nesreće.

Taj most dug 155 metara srušio se u ponedjeljak dok su najmanje dva vozila prelazila preko njega, a u rijeci Tarn ranije je pronađeno tijelo djevojčice u dobi od 15 godina.

U izvješću za francuski Senat prošle godine, nakon što je 43 ljudi poginulo u rušenju mosta u Genovi, utvrđeno je da je najmanje 25.000 mostova diljem Francuske u lošem građevinskom stanju.

Međutim gradonačelnik Eri Oget za BFMTV je rekao da je most koji se srušio bio kompletno renoviran 2003. godine i da su ga redovno provjeravale mjesne vlasti.