REAKCIJE NA SEKSIZAM

Za razliku od Varge, liječnici nisu seksisti

09.02.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Iako je tek kratko član vlade Zorana Milanovića, ministar zdravlja Siniša Varga prometnuo se u ministra s najviše skandala, a njegov posljednji, seksistički ispad vezan uz uniformu medicinskih sestara, potaknuo je i pokretanje peticije za njegovom smjenom. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ističe da nijedan tjedan ne završi bez Varginog skandala, da ga se trebalo odavna smijeniti te da je njegovo ponašanje zapravo neviđeno i nevjerojatno za zemlju koja se predstavlja kao uređena država

'U Hrvatskoj peticije, nažalost, ne daju rezultate, pa smjene dolaze zbog pameti Vlade. Smeta me neozbiljnost ove vlade. Vargino ponašanje je skandalozno i bilo bi vrijeme da glavni čovjek Vlade, odgovoran za ponašanje svojih ministara, kaže da je dosta. Međutim ovaj seksistički ispad nije stvar koja je prelila čašu, ona se odavna prelijeva i Sinišu Vargu je odavna trebalo smijeniti', kaže Spomenka Avberšek. Dodaje kako bi Ministarstvo zdravlja trebali voditi najodgovorniji ljudi jer se prema njima ocjenjuje rad 74.000 izuzetno vrijednih i školovanih liječnika i sestara, a i sustav zdravstva je specifično javno dobro.

'Vargino ponašanje zapravo je neviđeno i nevjerojatno za zemlju koja se predstavlja kao uređena država. Posao medicinskih sestara strašno je težak i odgovoran te bi ga bilo nepodnošljivo raditi kad bi i liječnici bili seksisti. Varga čini zlo svima i mora otići', naglašava Avberšek i kaže kako njezin sindikat nikad nije zaprimio prijavu o nekom seksističkom ispadu liječnika prema sestrama.

Takve prijave nikad nisu pristigle ni na adresu Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara. Kako u izjavi za tportal ističe predsjednica ovog sindikata Anica Prašnjak, neugodno su iznenađeni time što je ministar izrekao ovakvu izjavu, neprimjerenu i vremenu i prilici.

'Ministri moraju razmišljati prije nego što nešto javno kažu i ne mogu se ponašati kao da su u birtiji. Umjesto da govorimo o dobrim sestrama i liječnicima koji rade u zbilja teškim uvjetima, moramo se baviti primitivnim seksističkim ispadom ministra. Nepojmljivo je da se to događa u 21. stoljeću', kaže Prašnjak. Ni ona ne očekuje da će Varga biti smijenjen. 'Častan čovjek ne čeka da ga smijene, nego sam podnese ostavku', smatra Prašnjak, a uvjerena je da će Varga i dalje voditi sektor zdravstva jer je u Hrvatskoj 'traženje smjena kao govorenje u vjetar'.

Predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka kaže kako je Varga samo jedan od članova Milanovićeve vlade koji su već odavna trebali otići s dužnosti. 'Nakon Holy je Milanovićeva letvica zahrđala i ministri mogu raditi što hoće, pa i biti seksisti. Sestre rade za bijednu plaću, a ministar prema njima nema poštovanja, nego si dozvoljava da se ponaša kao da je u birtiji. Trebalo bi smijeniti barem pola Vlade – nema tjedna da nas ne 'obogate' nekim skandalom. Umjesto da kleči pred sestrama, koje ni u kakvim uvjetima rade odgovoran i težak posao, a plaće su im toliko bijedne da se Varga za tu plaću ne bi premjestio s lijeve na desnu stolicu; umjesto da ih na sve načine pokuša zaustaviti da ne iseljavaju iz Hrvatske, on ima seksistički ispad u trenutku kad one konačno dobivaju priznanje', upozorava Sarnavka i dodaje kako je zapravo nevjerojatno to da on osobe koje rade tako težak posao svodi na fizički izgled. 

Peticiju za smjenu ministra zdravlja Siniše Varge možete pronaći ovdje.