očekivana odluka

Za prvo inozemno putovanje Milanović izabrao susjednu Sloveniju

24.02.2020 u 16:16

Bionic
Reading

Samo tjedan dana nakon inauguracije Zoran Milanović će se kao predsjednik otisnuti na svoje prvo putovanje. Bit će to susjedna Slovenija, gdje će se susresti s tamošnjim predsjednikom Borutom Pahorom

Predsjednik Zoran Milanović boravit će u četvrtak, 27. veljače 2020. godine u radnom posjetu Republici Sloveniji, u Otočcu ob Krki, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Za svoj prvi inozemni posjet kao predsjednik Republike, predsjednik Milanović odabrao je Republiku Sloveniju i susret s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Susret je predviđen za 12:30, nakon čega će dvojica predsjednika dati izjave.

Pahor i Milanović stari su poznanici. Kao i Milanović, i Pahor iza sebe ima iskustvo na dužnosti premijera, a i obojica su bili na čelu socijaldemokratskih stranaka u Sloveniji, odnosno Hrvatskoj.

To što je Milanović Sloveniju izabrao za prvi inozemni posjet ne bi trebalo čuditi, s obzirom da je i u predsjedničkoj kampanji slao poruke kako se Hrvatska prije svega treba povezati sa susjednom državom.

Zoran Milanović i Borut Pahor Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Dapače, govorio je o Sloveniji kao strateškom partneru Hrvatskoj. Upitan prije mjesec dana na Novoj TV kako misli postići to partnerstvo sa Slovenijom,  rekao je da se to treba napraviti – strpljivo.

'Slovenija nam je prirodno najbliži partner, saveznik, ja to vidim, a vjerujem i mnogi u Sloveniji. To što nas opterećuje je ništa u odnosu na na probleme koje imamo i sami sa sobom i s drugim državama. Odnosi sa Slovenijom su skoro pa optimalni', kazao je tada Milanović.