nekonvencionalni predsjednik

Prvi radni dan na Pantovčaku: Grabar Kitarović naručila blagoslov, Josipović sjeo s tajnicama. A Milanović?

19.02.2020 u 06:21

Bionic
Reading

Kako će izgledati prvi radni dan Zorana Milanovića u Uredu predsjednika na Pantovčaku? Kao izabrani državni dužnosnik, predsjednik Republike Hrvatske nema formalno određeno radno vrijeme. Njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović svog prvog radnog dana stigla je pred Vilu Zagorje u 8.30 sati te je u njezinu čast bila postrojena Počasno-zaštitna bojna. Postrojavanje za Milanovića dogovoreno je za 9 sati, bez paradnih crvenih odora koje po želji predsjednika idu u skladište

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prvi radni dan započet će pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne u 9 sati, a izjave za medije nisu predviđene.

Potom će položiti vijence na Mirogoju, doznaje tportal. Prema zasad dostupnim informacijama, vijence će položiti kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnicu narodnih heroja, kao i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vrijeme na Pantovčaku provest će baveći se kadroviranjem i papirologijom, a sigurno je i da neće, poput bivše predsjednice, dati blagosloviti ured.

  • +18
Zoran Milanović ispratio Kolindu Grabar Kitarović s Pantovčaka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši šef Milanovićeva predizbornog stožera i budući predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić otkrio je, naime, da će novi predsjednik prvog radnog dana već tradicionalno donijeti Odluku o Uredu predsjednika, što je preduvjet za sve druge odluke. Bavit će se i imenovanjima te kadrovskim rješenjima općenito, upoznavanjem s djelatnicima na Pantovčaku i planiranjem budućih aktivnosti.

'Imamo već nešto u tijeku, planira se više posjeta u relativno skoro vrijeme', kazao je Miljenić, dodajući da su budući predsjednikovi savjetnici načelno već spremni za preuzimanje svojih novih dužnosti ili uloga.

Mirando Mrsić, bivši v.d. predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića, prisjeća se za tportal da je Josipović svog prvog radnog dana obišao sve zaposlenike u Vili Zagorje.

'Išli smo k njima u urede, sjeli s tajnicama, a nakon toga smo obišli cijeli aneks, tzv. Zapadno krilo, u kojem se predsjednik Josipović sreo sa svim zaposlenicima. Nakon toga krenulo se u redovit rad s imenovanjima, organizacijom rada Ureda i planiranjem daljnjih koraka u idućih mjesec dana', opisuje Mrsić, napominjući da predsjednik, za razliku od službenika, nema formalno radno vrijeme, tj. on je na dužnosti praktički 24 sata na dan, dok su primjerice tada u Uredu radile dvije tajnice u dvije smjene.

  • +14
Stjepan Mesić i Ivo Josipović: Primopredaja vlasti na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Za Milanovića misli da će, barem u hrvatskim uvjetima, biti nekonvencionalan predsjednik - kakav mu je bio i govor, ukazujući na to da Hrvatskoj treba više patriotizma, a manje nacionalizma - te da će svesti protokolarni dio na nužni minimum. Iz predsjednikova tima već je ranije najavljeno kako će crvene odore Počasno-zaštitne bojne otići u povijest, a Mrsić se ne bi iznenadio kada bi novi predsjednik cijelu tu pompu organizirao prema svom stilu i ritmu rada.

Što se tiče izvješća sigurnosnih službi, predsjednik Milanović dobivao ih je od trenutka kada je izabran, kaže Mrsić, dodajući da ga je i njegova prethodnica u međuvremenu mogla upoznati s određenim izvještajima za koje je smatrala da je to bilo potrebno. Takav je barem bio dogovor za vrijeme tranzicije vlasti između predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, napominje bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi premijera Milanovića.

No svaka tranzicija na Pantovčaku ima vlastita, jedinstvena obilježja.

  • +11
Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović: Primopredaja vlasti na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Prije pet godina primopredaja vlasti između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović dogovorena je ad hoc i održana je u kasnim poslijepodnevnim satima, a obilježio ju je dugačak, jednoipolsatni razgovor tijekom kojeg je Josipović svoju nasljednicu upoznao s detaljima funkcioniranja ureda i onim što je čeka prvi radni dan. On se, primjerice, prvog radnog dana sastao s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj, a potom mu je u posjet stigla tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Istog dana sazvao je i novinare kako bi predstavio javnosti svoja kadrovska rješenja i svoj tim savjetnika.

Predsjednica Grabar Kitarović otišla je korak dalje, pozvavši širokobriješkog franjevca Jozu Zovka da joj blagoslovi ured.

Tadašnjoj predsjednici i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga prijavak je podnio zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Dragan Basić, te je ona u pratnji svog pobočnika, brigadira Vlade Čuline, uz 'Pozdrav domovini' izvršila pregled pripadnika bojne, u čijem su stroju bile i rehabilitirane crvene odore.

Potom je otišla u svoj ured na prvom katu Vile Zagorje, u koju je mimo protokola pozvala predstavnike medija kako bi je snimili za radnim stolom. I to ne bilo kakvim - za razliku od Mesića i Josipovića, koji su koristili manje stolove, ona je odabrala veliki stol za kojim je sjedio Franjo Tuđman.

  • +14
Prvi radni dan Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nazvala je predsjednica i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i pozvala ga da je posjeti na Pantovčaku, najavivši da će od njega zatražiti sazivanje tematske sjednice Vlade.

Također, predsjednica je prvog radnog dana donijela odluku o imenovanju savjetnika te obavila cijeli niz državničkih razgovora: s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem te kardinalom Josipom Bozanićem.

Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL