BIZARNOST VENEZUELE

Za ovakav zatvor još niste čuli

06.06.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Izvana gledajući, zatvor San Antonio na otoku Margarita u Venezueli izgleda kao i svaka druga kaznionica. Vojnici u zelenim uniformama stoje na vratima, drugi nadgledaju iz promatračnica, a čuvari prijetećim pogledima odmjeravaju posjetitelje na ulazu. Međutim, iznutra zatvor više nalikuje rezidenciji Hugha Hefnera nego mjestu koje služi za kažnjavanje kriminalaca; djevojke u bikiniju, otvoreni bazeni, miris marihuane u zraku i zvuk reggaea

Zatvor San Antonio na otoku Margarita poznat je kao relativno mirno mjesto gdje posjetitelji mogu otići tulumariti vikendom.

Sam otok polazišna je točka za pošiljke droge u Karibe i SAD, a uhićeni trgovci često završavaju upravo na ovom mjestu, iza zidova koji skrivaju nadrealnu mješavinu hedonizma i prisile.

Zatvorenici kažu kako uživaju vrlo neobične povlastice. Teófilo Rodriguez, inače osuđeni trgovac drogom 'vrhovni je vođa' zatvorenika, alfa zatvorenik, kojeg još nazivaju 'Zec', što objašnjava Playboyev logo iscrtan na zidinama, što je ujedno i zaštitni znak zatvora.

Unutar zatvora postoje različite mogućnosti za zaradu. Jedna od njih su oklade na borbu pijetlova.

Ostali posjetitelji, svjesni da ih čuvari pregledavaju samo na ulazu, a ne i na izlazu, dolaze u zatvor kupiti drogu.

Dok zatvorenici roštiljaju, njihova se djeca kupaju u zatvorskom bazenu. Ćelije su opremljene klima-uređajima i satelitskim antenama; zatvorenici imaju mobitele, neki i laptope i kamere. Dopušteni su bračni posjeti. Zatvorenici kažu kako sve sami financiraju i da su pokušaji bijega iz ovog zatvora vrlo rijetki.

San Antonio, zatvor u Venezueli

Ženski odjel odvojen je zidom, no 130 zatvorenica slobodno se miješa s muškim zatvorenicima. Neki čak održavaju i romantičnu vezu.

Nadajući se da će ovakvim sustavom riješiti problem nasilja, pretrpanosti i druga sistemska pitanja, vlada je najavila planove oko stvaranja novog Ministarstva zatvora, piše New York Times.