ANA TUŠKAN

'Za ovaj kaos odgovorna je isključivo ministrica Divjak. Vrijeđa struku i podcjenjuje inteligenciju roditelja'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 10.05.2020 19:32
  • Objavljeno 10.05.2020 u 19:12
Ana Tuškan

Ana Tuškan

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, iznijela je nekoliko, kako kaže, činjenica koje ukazuju na to da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osobno kreirala kaos oko povratka učenika u škole

Ministrica Divjak, kaže Ana Tuškan, izvršila je prebacivanje odgovornosti sa sebe u tri faze.

Prvo je prebacila odgovornost na roditelje koji su trebali donijeti odluku o povratku svoje djece na nastavku, potom na Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je izdao upute te na ravnatelje koji 'moraju odabrati devet djece', a naposljetku i na osnivače škola, sindikate te struku s optužbama da odgovaraju učenike od odlaska u školu – kao da je sramota boriti se za sigurne uvjete u školama.

Tuškan kaže da se Švedska često navodi kao primjer, a u Hrvatskoj su nedavno boravile sindikalne kolege iz te zemlje.

'Pokazali smo im najbolje uređene škole, a oni su bili u šoku i rekli da bi te škole u Švedskoj bile zatvorene drugi dan', prenijela je Tuškan za N1.

Otkrila je da u školama ni inače, a sada pogotovo, nema dovoljo pomoćno-tehničkog osoblja, a 'otkaze dobivaju pedagozi i psiholozi' koji bi trebali biti ključne osobe da objasne djeci teške uvjete u kojima se odvija nastava. Osim toga, nisu organizirani procesi vježbe niti evakuacije za slučaj potrebe s obzirom na potres i na to u kakvom su stanju škole.

  • +16
  • +13

Videokonferencija Blaženke Divjak u NSK

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'Škole su ili sigurne za sve ili za nikoga: ovakvo odvajanje djece nije dobro, ni psihološki ni u bilo kojem smislu... Mi smo dali prijedloge, ali ministrica nije odgovorila na niti jedan od naših dopisa', navela je Tuškan.

Po pitanju ministričine reakcije na pritužbe roditelja da su ih ravnatelji i učitelji odgovarali od vraćanja djece u škole, kazala je da je takav kritički istup bio apsolutno nedopustiv.

>>> Divjak otkrila koliko se djece vraća u škole i vrtiće, razlika je golema: 'Roditelji se tuže da su ih odgovarali...'

'Nazivaju nas neradnicima, ovo me šokiralo čak i od nje.. U samim uputama HZJZ-a 'potiče se ostanak djece kod kuće' i u samim preporukama Ministarstva se to navodi. Ministrica kopa rupu, sama će pasti u nju, vrijeđa struku i potcjenjuje roditelje i njihovu inteligenciju. Za ovaj kaos odgovorna je isključivo ministrica i ekipa za očevid koja je okružuje', zaključila je Ana Tuškan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!