sindikat preporod

Uputili apel Plenkoviću: Opasnom odlukom ugrožava se učenike, roditelje i učitelje. Dok je korona pokraj nas, djeci nije mjesto u školi

09.05.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Sindikat Preporod ponovno je u subotu apelirao na odgovorne, a napose na premijera Andreja Plenkovića, da povuče odluku o početku nastave za niže razrede osnovne škole u ponedjeljak, 11. svibnja, uz poruku - Dok je korona pokraj nas, našoj djeci nije mjesto u školi

Otvaranje škola za učenike nižih razreda osnovnih škola od ponedjeljka 11. svibnja, opasna je odluka kojom se ugrožavaju zdravlje i životi sviju a ponajprije učenika, njihovih roditelja i ukućana te učitelja, smatra Sindikat Preporod. U priopćenju Sindikata Preporod što ga je potpisao predsjednik Željko Stipić, podsjeća se da je to i poruka četiri tisuće uglavnom roditelja i učitelja koji su, unatrag nekoliko dana, potpisali online peticiju za povlačenjem spomenute "nesvrhovite i opasne mjere Nacionalnoga stožera", a koju je pokrenuo upravo Sindikat Preporod.

"Korist od otvaranja škola daleko je neznatna, a rizik dolaska učenika u škole je ogroman. Naši su učenici u ovoj školskoj godini ionako pod stresom jer su na njima već isprobana dva atipična oblika nastave, te je stoga nepotrebno, u posljednjim tjednima nastavne godine, izlagati ih atipičnom stresu, kroz tzv. mješovitu nastavu", navedeno je.

Zato u ovoj situaciji moramo učiniti sve kako bismo najmlađe naše učenike poštedjeli stresa koji se još može izbjeći, poručio je Stipić. Istaknuto je kako je ovom trenutku teško sagledati sve rizike koje sa sobom donosi prerano otvaranje školskih ustanova, te da bi proboj covida-19 među učenike i radnike u školama mogao dovesti u pitanje sve napore koje je Vlada učinila u spašavanju gospodarstva i očuvanju radnih mjesta, a Nacionalni stožer u zaštiti života i zdravlja naših stanovnika.

"Posve nepotrebno ugrozit će se sve ono što se, uz iznimne napore, postiglo u protekla dva mjeseca", smatraju u Sindikatu Preporod. Zato, u ime potpisnika online peticije, Sindikat Preprod još jednom poziva odgovorne, napose predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, da povuku štetnu odluku o početku razredne nastave 11. svibnja. Jer, smatraju u tom sindikatu, "ponekad je veća hrabrost potrebna za povlačenje neke odluke nego za njezino donošenje, zato što je 'razuman uzmak bolja polovica hrabrosti'". Sindikat Preporod poziva predsjednika Vlade da se, kao odgovorna osoba za vođenje države, ali i roditelj dvoje djece, ponese u ovoj situaciji hrabro, te se zauzme za povlačenje sporne odluke.