anketa hrejting

Za obvezno cijepljenje 72,5 posto građana, vrlo visok postotak onih koji smatraju da roditelji trebaju sami odlučiti

24.09.2019 u 20:12

Bionic
Reading

Rezultati ovomjesečnog HRejtinga na temu obveznog cijepljenja, koje je za HRT na uzorku od 1400 ispitanika provela provela agencija Promocija plus, pokazali su da je za obvezno cijepljenje 72,5 posto ljudi dok je iznenađujuće visok postotak onih koji smatraju da roditelji imaju pravo na odluku o cijepljenju - 23,6 posto, a ne zna 4 posto

S obzirom da su neki su pedijatri zaprijetili da u ordinaciju neće primati djecu koja nisu cijepljena kako ne bi ugrozila ostalu djecu ispitanike se pitalo podržavatju li takvu najavljenu praksu.

Ideju 39,3 posto nikako ne podržava, 24,3 posto potpuno podržava, 15,9 posto uglavnom ne podržava, 12,5 posto uglavnom podržava, ne zna ili se ne može odlučiti 8 posto.

Kako protivnici obveznog cijepljenja kao glavni argument ističu navodne štetne posljedice cjepiva u anketi se tražio i odgovor na pitanje jesu li navodne posljedice cijepljenja izmišljene ili stvarne.

Da su uglavnom izmišljene smatra 35,7 posto, 21,1 posto uglavnom istinito, 18,9 posto ne zna ili nema definiran odnos, 16 posto ispitanika smatra potpuno izmišljeno, a 8,3 posto smatra potpuno istinito.

Na pitanje kakva su stajališta o tome trebaju li se kažnjavati roditelji koji odbiju cijepiti svoju djecu čak 46,3 posto smatra da ne treba kazniti roditelje, ali ih treba educirati.

Skoro dvadeset posto misli da ne treba kazniti roditelje, u pravu su jer je cijepljenje štetno, 13,4 posto kaže da najprije trebaju dobiti upozorenje, a onda novčana kazna, 13 posto drži da bi trebali na 15 dana edukacije o zdravlju djece, a 2 posto novčana kazna bez prethodnog upozorenja, javlja HRT.