procjena

Za obnovu izgorjelih krovišta kula u Novigradu trebat će oko milijun kuna

16.03.2022 u 19:26

Bionic
Reading

Za obnovu izgorjelih krovišta dviju kula Staroga grada Novigrada, prema procjeni izvođača radova, trebat će oko milijun kuna, a za početak treba ukloniti izgorjelu konstrukciju i lobirati u Ministarstvu kulture da se odobri novac za obnovu, priopćila je u srijedu Karlovačka županija.

Kod Staroga grada Novigrada karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin sastala se danas s općinskim načelnikom Netretića Marijanom Peretićem i predstavnicima Ministarstva kulture i medija, te izvođačima radova na krovištu prije nekoliko godina.

I Općina Netretić i Karlovačka županija kandidirali su Ministarstvu kulture i medija projekt uređenja Staroga grada te su spremni, stoji u priopćenju, dobiveni novac preusmjeriti u izgradnju novih krovišta.

Radovi bi, kako se očekuje, trebali trajati dva mjeseca i - ne bude li većih problema - završit će do početka ljeta.

Županica Martina Furdek-Hajdin podsjetila je da slijede dva relija, WRC Croatia Rally i Quattro River Rally, kojima je ta lokacija jedna od najatraktivnijih. Izrazila je žaljenje što se do početka tih utrka krovišta neće obnoviti jer je vizura Novigrada krasila mnoga televizijska javljanja i promidžbeni materijal prošlogodišnjega WRC Croatia Rallyja koji je obišao svijet.

Vlasnik Staroga grada je Republika Hrvatska, upisan je u nacionalni Registar zaštićenih kulturnih dobara, te ostaje, rekla je Furdek Hajdin, dio projekta "dodir civilizacija", obnove dvoraca i utvrda devet općina i gradova Karlovačke županije.