PRAVA NAKON OTKAZA

Za obične smrtnike naknada, za političare puna plaća

16.02.2014 u 21:07

Bionic
Reading

Vojska ljudi bez posla, koja nakon otkaza dolazi na burzu rada, može računati tek na minimalnu naknadu. Za razliku od političara, koji su i nakon što izgube izbore mirni 6 mjeseci - koliko imaju pravo na punu plaću. Ta zakonska odredba posebno je težak teret malim općinama - koje jedva spajaju kraj s krajem

Na burzi rada u Šibeniku trenutačno je nezaposlenih 9594. Brojni su dobili otkaz. Sada primaju naknadu.

'Zasad imam 70 posto od plaće, zatim ću imati četiri mjeseca naknadu od 30 posto', kaže Ivanka. Nadica će primati naknadu od 2700 kuna tri mjeseca. Tako je običnom puku. Političari, pak, i kad izgube povjerenje birača, šest mjeseci primaju punu plaću.

Mislim da sam to debelo zaslužio, kao i velika većina mojih kolega, vjerojatno ima i onih koji to nisu zaslužili, kaže bivši načelnik općine Pirovac Ante Šparica

No zakon kaže - zaslužili su svi. Pa je i koriste svi. U Šibensko - kninskoj županiji i nakon što su izgubili povjerenje birača, punu plaću na njihov teret od sedam do 11 tisuća kuna primilo je 11 bivših načelnika, donačelnika i jedan dožupan. Uglavnom je riječ o bivšim čelnicima malih općina u zaleđu, koje grcaju u dugovima.

U Promini su zbog isplate plaće bivšem načelniku probili zakonski limit za plaće pa poduzeli drastične korake.

'Spustili smo plaće pročelniku, ja sam volonter pa ne upadam u tu kvotu, tako da smo se u nekih 20 i nešto posto stavili u okvire zakonske odredbe', objasnio je Tihomir Budanko, načelnik općine Promina.

U Unešiću nisu morali postupiti tako drastično, no 200 tisuća kuna utrošenih na plaće bivših, težak su teret općini - inače dužnoj 2,5 milijuna kuna.

I tako će većina čelnika u 429 općina, 127 gradova i 20 županija primati plaću, a primat će je i šest mjeseci nakon što izgube izbore jer u Hrvatskoj je i takvo što zakonski moguće!