velika potraga

Za nestalim mladićem na Perući tragaju i potražni psi, iscurili novi detalji: 'Znao je i prije odlaziti od kuće i vraćati se'

21.09.2021 u 19:12

Bionic
Reading

Desetak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja 'pojačani' četveročlanim ronilačkim timom splitske Specijalne jedinice policije 'Batt' pretražuje i dalje područje jezera Peruća u potrazi za 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mjesta Obrovac Sinjski kod Sinja

Spašavatelji HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mjestu gdje se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi nekih kilometar udaljeno od mjesta gdje je dan prije bilo nađeno njegovo vozilo i osobne stvari, odjeća, mobitel..., piše Slobodna Dalmacija.

Angažirana su bila i dva specijalno obučena psa za potrage i to Mana, pet godina stara mješanka ovčara i bul terijera koja je prva i reagirala lavežom na mjestu koje se nalazi otprilike po sredini rute koju je mladić namjeravao preplivati. Kako bi bili sigurni u Manin pronalazak, na isto je područje krenuo i drugi potražni pas Draco star osam i pol godina, jedan od najboljih europskih pasa tragača koji je također, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spašavateljima da bi se tu moglo nešto nalaziti, zapetljano možda među panjevima i granama kojiim ima mnoštvo na dnu jezera. Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi.

'Uspješnost je 50 posto sreća da dođemo na uže područje pretrage, a ostalo je na Dracu da odradi. Kad osjeti miris osobe počne lajati, ako je namirisao tijelo onda laje malo drugačije u rjeđim intervlaima i tiše, a ako je živa osoba onda je lavež veseliji i glasniji', pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Kruno Stipetić iz HGSS-a iz Ogulina.

Na tu su se poziciju uputili s brodom ronioci Specijalne policije kako bi provjerili da li je možda tijelo nesretnog mladića zaista zapelo među granama na nekih 200-ak metara udaljenosti od brane Peruća.

  • +16
Nastavlja se potraga za mladićem nestalim kod Perućkog jezera Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako piše Slobodna Dalmacija, mladić je već i prije znao odlaziti od kuće i vraćao bi se tek za nekoliko dana. No, svaki bi put prije toga rekao da ide, a ovaj je put u nedjelju otišao bez ikakve najave. Zato je ukućanima bilo i sumnjivo kad se nije vratio. 

Mještani su ispričali da mladić nije ništa specijalno trenirao te da nije bio član nekoga kluba, ali je mlad i jak te da da trenira s utezima kod kuće. 

Velika potraga za nestalim 23-godišnjakom na području Perućkog jezera traje od ponedjeljka.