REFORMA KAZNENOG ZAKONODAVSTVA

Za namjerno objavljivanje laži i eutanazije u zatvor?

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 23:28
  • Objavljeno 02.12.2010 u 19:07
čekić presuda sud

čekić presuda sud

Izvor: Corbis / Autor: Gisuke Hagiwara

'Reforma posebnog dijela Kaznenog zakona - dvojbe i iskoraci' tema je 23. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu (HUKZP) koje traje u Opatiji

Skup je otvorio predsjednik HUKZP-a Davor Derenčinović, a nazočne je, uz predstavnike visokih hrvatskih pravosudnih institucija, pozdravio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je rekao da je u pripremi nacrt novoga kaznenog zakona, a taj će skup pomoći da se s tim u vezi razriješe neke dvojbe.

U novoj strategiji reforme pravosuđa od 2011. do 2015. godine, koja će se predstaviti sutra na vladinoj sjednici, možda najvažniji dio zauzima reforma kaznenog zakonodavstva, istaknuo je ministar Bošnjaković.

Neke od novosti koje proistječu iz reforme posebnog dijela Kaznenog zakona predstavila je voditeljica radne skupine za izradu novoga zakona Ksenija Turković.

Sankcije za kažnjiva djela protiv života i tijela će se pooštriti', rekla je. U tom dijelu uvest će se jasnije razlikovanje pojedinih tipova ubojstava, poput usmrćenja ili umorstva, istaknula je, dodajući da će u kažnjivim djelima usmrćenja biti i usmrćenje druge osobe na njezin izričit zahtjev, to jest eutanazija, te prošireno definiranje umorstva na mah

Uvodi se i kažnjivo djelo sudjelovanja u samoubojstvu druge osobe, ali samo ako je to sudjelovanje motivirano niskim pobudama, rekla je Turković. Među teškim ozljedama predviđeno je uvrštenje i izazivanje trajne nesposobnosti za reprodukciju

Silovanje će također doživjeti novu koncepciju definiranja te će se temeljiti na izostanku pristanka na spolni odnos ili izjednačenu radnju, a ne, kao dosad, na primjeni sile pri tome. Kao silovanje će se tretirati i navođenje bez pristanka na spolni odnos s trećom osobom, što se dosad smatralo svodništvom.

Radna skupina predlaže dekriminalizaciju spolnog odnosa između dva djeteta, to jest osoba mlađih od 18 godina. U radnoj skupini intenzivno se raspravlja i o uvođenju novih kažnjivih djela spolnog uznemiravanja, nametljivog kontaktiranja ili stalkinga te sakaćenja ženskih spolnih organa.

Zasad u zemlji nije bilo potrebe za uvođenje posljednjega kažnjivog djela, ali se s pojačanjem migracija i otvaranjem zemlje u okviru Europske unije mora predvidjeti i takva mogućnost, rekla je Turković.

Istaknula je da se radna skupina zauzela za to da se za klevetu i dalje predviđa mogućnost zatvorske kazne. Kleveta bi se držala namjernim iznošenjem lažnih tvrdnja za koje onaj koji ih iznosi zna da su lažne. Rekla je kako očekuje snažne reakcije iz novinarskih krugova, ali namjerno objavljivanje laži zaslužuje zatvorsku kaznu.

Pokrovitelj skupa je predsjednik Republike Ivo Josipović, koji po programu sutra treba govoriti o ustavnopravnim odrednicama zastare. Skup završava 4. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi