NIJE NA LISTI HZZO-A

Za lijek mora prikupiti 55.000 kuna - mjesečno!

05.06.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Na Facebooku je započela kampanja 'Govorimo o raku pluća' kojom se javnost i nadležne želi upozoriti na problem liječenja te smrtonosne bolesti. Naime pacijenti oboljeli od rijetkog tipa raka pluća, nazvanog ALK, nemaju mogućnosti liječenja ciljanom terapijom već lijekove moraju sami plaćati, podsjeća HRT

Silvani Vidak svaki je mjesec neizvjestan. Ta majka troje djece mora mjesečno prikupiti 55.000 kuna - upravo toliko stoji lijek koji joj spašava život.
'Lijek nabavljam tako da mi sestra kupuje iz Kanade i nešto sam dobila od jedne gospođe iz Rijeke i jedne iz Zagreba', kaže Vidak za HRT.

Ona boluje od rijetkog oblika raka pluća od kojeg obolijevaju mlađe žene, inače nepušačice. U Hrvatskoj je takvih osoba 30-ak, prema odgovoru iz HZZO-a koji je dobila - nedovoljno da bi se lijek stavio na listu. 'Nisu ga stavili na listu HZZO-a i ja se sama snalazim i svaki mi je mjesec neizvjestan', kaže. Bez ovog lijeka Silvana se osjeća loše, stanje joj se naglo pogoršava. Otkako je nabavila lijek - vratila joj se nada.

U Hrvatskoj se tek odnedavno provode testiranja na taj tip raka pluća. Oni kojima se otkrije na vrijeme i kojima je dostupna odgovarajuća terapija, tvrde liječnici, mogu potpuno ozdraviti. 'Ti bolesnici praktički nekoliko puta duže žive uz ciljanu terapiju u usporedbi s klasičnom kemoterapijom tako da se u tih bolesnika očekuje da se tumor značajno smanji, praktički da nestane', rekao je Marko Jakopović iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

To što je u Hrvatskoj samo 30-ak oboljelih, ne bi smjelo umanjiti njihovo pravo na ciljano liječenje, slažu se i liječnik i pacijentica. No dok HZZO ne uvrsti spasonosan lijek na listu, pacijenti će morati sami pronalaziti vrtoglavih 55.000 kuna mjesečno.

Prilog HRT-a možete vidjeti ovdje