PRIOPĆENJE HAC-A

Za kaos na A3 krivi su nesavjesni vozači

09.12.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste 07.12.2012. u 19 sati su zbog najave obilnih snježnih padalina na teren poslale svu raspoloživu mehanizaciju i ekipe zimske službe. Promet se uz manje zastoje uzrokovane ekstremnim zimskim uvjetima i nesavjesnim vozačima bez zimske opreme nesmetano odvijao do 08.12.2012., u 9.59 sati kada se na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac na dionici Ivanja Reka-Križ dogodila prometna nesreća, tj. sudar dva teretna vozila bez zimske opreme

Predstavnici Hrvatskih autocesta javili su nam se priopćenjem u kojem za kaos na A3 krive nesavjesne vozače. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se tridesetak teretnih vozila također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti onemogućen promet na predmetnoj dionici.

Odmah po saznanju pozvane su i specijalne dizalice, radi uklanjanja vozila koja su blokirala promet. Obzirom da se radilo o velikom broju teretnih vozila, vrijeme potrebno za njihovo uklanjanje nije se moglo predvidjeti. Također ističemo da je većina vozila bila pod teretom, što je uz izuzetno teške uvjete pristupa zbog zimskih uvjeta, dodatno otežavalo akciju uklanjanja.

Zbog blokade prometa uzrokovane prometnom nesrećom, ralice Hrvatskih autocesta nisu mogle pristupiti određenim dijelovima autoceste A3, što je dodatno otežalo pristup mjestu nesreće.

Operativna služba Hrvatskih autocesta odmah po saznanju izvijestila je HAK, koji putem 2. Programa Hrvatskog radija redovito obavještava o izvanrednom stanju na cestama.

Sve raspoložive ekipe i mehanizacija Hrvatskih autocesta jučer su bili angažirani punim kapacitetima i u suradnji s ostalim službama: MUP-om, Crvenim križem, gorskom službom spašavanja i vatrogascima nadprosječnim naporima učinili su sve kako bi što je moguće brže uspostavili promet predmetnom dionicom.

Vozila su uklonjena oko 19 sati, a promet ovom dionicom uspostavljen je oko 21 sat.

Na svih 868 km autocesta, kojima upravljaju Hrvatske autoceste djelovalo je 125 ralica i potrošeno je 2300 tona soli.

Hrvatske autoceste izražavanju razumijevanje prema svim korisnicima koji su se jučer našli na autocesti A3 te zbog nastalih okolnosti nisu mogli neometano nastaviti svoje putovanje.

Ovim putem još jednom apeliramo na sve korisnike autocesta da na put u zimskim uvjetima ne kreću bez adekvatne zimske opreme.