LUKA BEBIĆ U ATENI

'Za Hrvatsku suradnja sa susjedima od najveće važnosti'

04.05.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Za Hrvatsku je suradnja s najbližim susjedima od najveće važnosti za konstruktivan i održiv razvoj, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u ponedjeljak u Ateni na sastanku šefova parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative.

Bebić sudjeluje na Sedmoj konferenciji JJI-a koja se bavi regionalnim razvojem, energijom i zaštitom okoliša.

Po Bebićevim riječima, mediteranska dimenzija hrvatske regionalne suradnje obuhvaća i aktivnosti Jadransko-jonske inicijative koja je savršen okvir za politički dijalog i pridonosi jačanju bilateralnih odnosa među zemljama regije i potiče regionalnu suradnju kao najavu intenzivne integracije u Europsku uniju.

Promicanjem standarda regionalnog vlasništva i vlastitog upravljanja, rekao je Bebić, Hrvatska zagovara regionalnu suradnju koja se temelji na razmjeni stručnih znanja, tzv. know-how, osobito u obliku prekogranične i transnacionalne projektno orijentirane suradnje.

U procesu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji prioritet imaju projekti koji potiču gospodarski razvoj, poput umrežavanja prometne infrastrukture u jadransko-jonskoj regiji jer bi takva mreža olakšala pristup turističkim i ostalim resursima u ovome dijelu Sredozemlja, drži Bebić.

Glavni bi prioritet, rekao je Bebić, zato trebala biti gradnja Jadransko-jonske autoceste od Trsta do Igumenitse.

Kad je u pitanju razvoj turizma, rekao je, nužno je posebnu pozornost posvetiti ekološkom aspektu turizma i održiva razvoja.

U ovo doba međunarodne krize naša su društva suočena sa snažnim izazovima, rekao je na otvorenju 7. konferencije JJI-a predsjednik grčkoga parlamenta Dimitrios Siufas. Zato je potrebna suradnja, rekao je, kako bismo odustali od štetnog protekcionizma i zajedničkim akcijama prevladali poteškoće.

Siufas je pozdravio hrvatski i albanski ulazak u NATO i snažno podupro sve zemlje regije u njihovu nastojanju da uđu u euroatlantske integracije.

I grčka minsitrica vanjskih poslova Dora Bakojanis u pozdravnom je govoru rekla kako je u ovome trenutku globalne krize nesigurnost jedini siguran faktor. Čarobnoga rješenja za izlazak iz krize nema, rekla je, nego je nužan zajednički napor.

Grčka kao jedna od najstarijih članica EU-a, a najstarija u regiji, pozdravlja uspjeh Hrvatske i Albanije koje su ušle u NATO, rekla je Dora Bakojanis i dodala kako bi taj uspjeh morao biti poticaj i ostalim zemljama regije u njihovu približavanju euroatlantskm integracijama.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na konferenciji o razvoju i sigurnosti Jadranskog i Jonskog mora u Anconi 20. svibnja 2000. Anconsku deklaraciju kojom se zemlje toga područja obvezuju na suradnju u brojnim područjima, usvojili su ministri vanjskih poslova tadašnjih članica, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a danas su u Inicijativi i Srbija i Crna Gora.

Posebnu pozornost Inicijativa posvećuje jačanju mira i sigurnosti u tom dijelu Europe, te dobrosusjedskim odnosima, gospodarskom razvoju, prometnoj povezanosti, suzbijanju svih oblika kriminala, tehničkoj i stručnoj pomoći, zaštiti okoliša, zdravstvenoj i kulturnoj suradnji, te razvoju turizma i pomorskoj suradnji.