skup u sarajevu

Hrvatska preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

24.05.2023 u 19:10

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman preuzeo je u srijedu u Sarajevu ime Hrvatske predsjedanje Vijećem Jadransko-jonske inicijative (JJI) te provedbom strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Primopredaja predsjedanja obavljena je u sklopu 8. foruma EUSAIR-a i godišnjeg zasjedanja Vijeća JJI održanog u glavnom gradu BiH, dosadašnjeg predsjedatelja.

Šef hrvatske diplomacije tom je prigodom kazao kako je protekla godina bila važna za inicijativu i suradnju država Jadransko-jonske regije, a nakon uspješnog presjedanja BiH taj posao bit će moguće nastaviti bez poteškoća.

"Želimo suradnju svih partnera za postizanje još boljih rezultata", kazao je Grlić Radman.

Formalni početak predsjedanja Hrvatske ovom inicijativom je 1. lipnja.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je kako je njegova zemlja u proteklih godinu dana dokazala da može dobro voditi i organizirati procese na najvišoj razini među europskim državama.

Na kraju predsjedanja Bosne i Hercegovine usvojena je i Sarajevska deklaracija koja, kako je kazao Konaković, potvrđuje spremnost za nastavak daljnje suradnje i dijaloga.

"Hrvatskoj želim uspješno predsjedanje i dinamiziranje tempa suradnje među državama Jadransko-jonske regije", kazao je Konaković.

Jadransko-jonska inicijativa pokrenuta je 2000. godine i u njoj uz Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Italiju te San Marino sudjeluju i sve države zapadnog Balkana osim Kosova.

Europska je unija 2014. pokrenula i novu strategiju za regiju s ciljem promocije ekonomskog i društvenog rasta i napretka kroz jačanje regionalne suradnje te olakšavanje integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju.

EUSAIR djeluje kroz četiri tematska područja označenih kao plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam.