POTAJICE ZADOVOLJNI

Za HNS smjena Linića 'nije posve loš potez'

07.05.2014 u 13:08

Bionic
Reading

Iako su druga najjača stranka Kukuriku koalicije i važan čimbenik u vladi Zorana Milanovića, u HNS-u se i dalje ne žele petljati u njegovu odluku o smjeni ministra financija Slavka Linića. Međutim nije tajna to da u HNS-u nisu bili presretni zbog politike koju je provodio Slavko Linić, pa im ni njegova smjena nije pretjerano zasmetala

'U HNS-u ostajemo pri našoj politici. Nama je važno, što se tiče politike poreza i politike Ministarstva financija, da se konačno, što još nismo uspjeli, uspostavi porezni sustav na koji se i tvrtke i građani mogu dugoročno osloniti, koji je predvidiv i jasan. Važno nam je da se ne uvode novi porezi, pogotovo porez na nekretnine. Na toj smo poziciji bili i s ministrom Linićem i bit ćemo i s ministrom Lalovcem i za nas se tu zapravo ništa ne mijenja', poručio je HNS-ov Igor Kolman.

Prvi je to glas iz HNS-a, čiji su dužnosnici jučer bili bez komentara na smjenu ministra Linića. Iako su se u drugoj najjačoj stranci Kukuriku koalicije konačno oglasili, i dalje ne žele komentirati sam način na koji je Linić smijenjen. Stava su u HNS-u da je to prije svega stvar SDP-a i službeno ne strahuju zbog promjena u Vladi.

'Očito nije bilo mogućnosti suradnje i premijer je donio odluku, a mi tu odluku poštujemo', kaže nam Kolman

U HNS-u su itekako svjesni toga da će Linićeva smjena imati utjecaja na Vladu, no ne smatraju da će se ona nužno negativno odraziti na odnose u Vladi ili eventualno rejting vladajuće koalicije.

Naime nije tajna to da HNS nije uvijek bio 'na istoj valnoj duljini' s ministrom Linićem, pogotovo kada je riječ o uvođenju novih poreza. Prije dvije godine najava uvođenja poreza na nekretnine uzrokovala je veliku buru u vladajućoj koaliciji, a i svaka nova najava dodatnog poreznog opterećenja dizala je HNS-ovce na noge. Liniću su uvijek zamjerali to što je najavljivao nove poreze bez konzultacija s ostatkom Vlade. Stoga ni ne čudi to što u HNS-u, kako nam je nekoliko članova te stranke reklo u neslužbenom razgovoru, smjenu Linića ne vide kao posve loš potez.

Hoće li i kako Linićeva smjena utjecati na stabilnost Kukuriku koalicije, jučer decidirano nije mogao odgovoriti ni HSU-ov Silvano Hrelja, kazavši da sve ovisi hoće li je građani protumačiti kao pozitivan ili negativan potez. On sam pak smatra da premijer Milanović možda i nije izabrao najbolje vrijeme za smjenu najpopularnijeg ministra.

'Loš je tajming za ovakve poteze, jer ako su postojale neke sumnje, trebalo je to riješiti prije mjesec dana, a ne sad pred izbore tjerati mak na konac', kazao je jučer za tportal.hr Hrelja.

Iz IDS-a je pak jučer stigla poruka da premijer ima pravo predlagati imenovanje ili razrješenje ministara. 'Ovdje se radi o odnosima unutar SDP-a. Kao koalicija se moramo usredotočiti na rješavanje problema građana koji to od nas očekuju, a tu prije svega mislim na pitanja gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta', izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Da se radi o unutarstranačkoj stvari SDP-a, misli i SDSS-ov Milorad Pupovac, čija stranka nije službeno dio Kukuriku koalicije, no podržava njihov program. 'Trebamo vidjeti kakve će ta smjena imati posljedice u samom SDP-u pa tek onda govoriti o mogućim posljedicama po vladajuću koaliciju. Nema sumnje da će to izazvati turbulencije u SDP-u i da te turbulencije mogu imati posljedica po izbornu kampanju i sam ishod izbora, ali ovoga trena teško je predviđati', rekao je jučer Pupovac.
330996,330919,330881,330855