ZA NEPOVJEROVAT

'Za HDZ-ove vladavine ukradeno je 80 milijardi kuna'

16.02.2011 u 21:53

Bionic
Reading

Godišnje izvješće Državnog ureda za reviziju za 2010. većina je saborskih klubova ocijenili zadovoljavajućim i iscrpnim, ali oporba je upozorila na niz nepravilnosti na koje ukazuje izvješće, a koja se iz godine u godinu, bez ikakvih konkretnih rješenja, ponavljaju u pojedinim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave

'Od ukupno 16 ministarstava, samo je njih sedam dobilo bezuvjetno mišljenje, a čak njih devet uvjetno", upozorila je Nadica Jelaš (SDP), istaknuvši da su čak osam ministarstava s uvjetnim mišljenjem recidivisti, odnosno da čitav niz godina u kontinuitetu dobivaju uvjetna mišljenja.

Ministarstva gospodare golemom državnom imovinom, a na koji način to rade, kaže, najbolje pokazuje Ministarstvo obrane, koje raspolaže s više od 38 tisuća stanova, više od 3 tisuće i 700 garaža, te više od 400 poslovnih prostora, a polovina toga, ističe Jelaš, zjapi prazno. Nadovezujući se na te podatke, njezin stranački kolega Gordan Maras preporučio je izvješće premijerki Jadranki Kosor, 'da iz njega iščita kako joj rade ministri'.

Jelaš je upozorila i na niz uočenih nezakonitosti na lokalnoj razini, prozvavši za to Vladu i fiskalnu centralizaciju, odnosno nedostatak sredstava na razini lokalne samouprave, koja si zbog toga 'ne može priuštiti stručne ljude'.

I Zlatko Koračević (HNS-HSU) smatra da državna revizija iz godine u godinu bezuspješno ukazuje na nepravilnosti u javnoj nabavi i na neusklađenosti prihoda i rashoda, umjesto da o tome, kaže, izvijesti državno odvjetništvo, USKOK, policiju.

'Evo i danas smo u uvodu čuli nepravilnosti. I kaj sad?", upitao je Koračević, na što je glavni državni revizor Ivan Klešić istaknuo da su nepovoljne ocjene dostavljene DORH-u.

HNS-ov zastupnik posebno se osvrnuo na Ministarstvo zdravstva, koje je, kaže, dobivalo bezuvjetno mišljenje sve dok na njegovo čelo nije došao Darko Milinović

Na izvješće državne revizije posebno se oštro reagirao Dinko Burić (HDSSB) rekavši da je ono 'izvana gladac, iznutra jadac'.

'Njime su obuhvaćena javna sredstva od 178 milijardi i 100 milijuna kuna, a u njemu nema ni lopovluka ni lovine", rekao je Burić upozorivši kako je 'po dosadašnjim pokazateljima u RH pod HDZ-ovom vlašću pokradeno 80 milijardi kuna'.

Pohvalivši izvješće u ime Klub HDZ-a, Goran Marić je upozorio da najviše nepravilnosti ima na razini lokalne samouprave, gdje primjeri 'lučke kapetanije, vatrogasne zajednice, grad Zlatar, te općina Oriovac i Glogovac ukazuju na visok stupanj ignoriranja zakonskih propisa, nepoznavanja procedura i računovodstvenih standarda'.

Nasuprot njima, korisnici državnog proračuna su, kaže Marić, pozitivan primjer, jer 'sa čak 12 bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja pokazuju vidljiv pomak u odnosu na prethodne godine'.