SKUPO OSIGURANJE

Za čuvanje Ive Sanadera potrošeno 10 milijuna kuna

06.07.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Ukupne troškove jednogodišnjeg osiguranja bivšeg premijera ugrubo je izračunao Jutarnji list, prema kojemu je prvih šest mjeseci čuvanja bivšeg premijera Sanadera i njegove obitelji stajalo je oko šest milijuna kuna, od čega je oko 540.000 kuna otpalo na tjelesne čuvare, a ostalo su troškovi goriva i održavanja vozila

Prema nekim izvorima, osiguranje u drugih šest mjeseci nešto je 'labavije' te je i cijena niža. Procjene se kreću oko četiri milijuna kuna. To praktički znači da je jednogodišnje čuvanje Sanadera državni proračun stajalo oko 10 milijuna kuna.

U to je uključeno čuvanje objekata u kojima se Sanader nalazi, plaćanje hotelskih troškova čuvara kada su izvan Zagreba, njihove dnevnice, korištenje policijskog plovila koje je nadziralo jahtu Malo vitra dok je Sanader prošlog ljeta bio na krstarenju itd.

Prema procjenama stručnjaka za sigurnost, za Sanaderovu neposrednu sigurnost brine se najmanje šestero tjelohranitelja u smjenskom radu. Uz njega su uvijek dvojica - vozač i pratitelj. Osim toga, barem u prvih šest mjeseca, tome treba pridodati i čuvare koji su se brinuli i za sigurnost njegove supruge i djece.

Jedan od rijetkih slučajeva kada Sanader nije imao osiguranje bilo je u vrijeme boravka u Sjedinjenim Državama. Prema neslužbenim informacijama, procjena američkog FBI-ja je bila da Sanaderu u SAD-u ne prijeti opasnost.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u četvrtak istječe jednogodišnje tjelesno osiguranje. U Uredu za posebne poslove sigurnosti MUP-a još rade sigurnosnu procjenu njegove sigurnosti o kojoj će ovisiti hoće li ga štititi i u sljedećem razdoblju.