istraga u tijeku

Crnogorska policija za napad na američku ambasadu sumnjiči bivšeg vojnika s Miloševićevim odlikovanjem

22.02.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Crnogorska policija za bombaški napad na američko veleposlanstvo u Podgorici sumnjiči Dalibora Jaukovića (43) koji je netom nakon bacanja prve bombe poginuo u eksploziji druge bombe koju je aktivirao

Jauković je, pišu crnogorski mediji, živio u Podgorici, a rodom je iz Kraljeva u Srbiji.

Na njegovom profilu na Facebooku stoji kako je nagrađen medaljom za zasluge u području obrane i sigurnosti Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. Jauković je nagrađen za 'izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u obrani i sigurnosti domovine'.

Eksplozija se, podsjetimo, dogodila oko ponoći u noći na četvrtak.

'Pola sata poslije ponoći ispred objekta američkog veleposlanstva jedna osoba je počinila samoubojstvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubojstva osoba je u krug zgrade veleposlanstva bacila eksplozivnu napravu. Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi, a u tijeku je očevid. Na mjestu događaja je državni tužitelj koji rukovodi očevidom', stoji u objavi crnogorske vlade na Twitteru.

  • +16
Očevid napada na američku ambasadu u Podgorici Izvor: Profimedia / Autor: Adel Omeragic / Anadolu Agency

Podtajnik State Departmenta Steve Goldstein kazao je kako su očevici vidjeli čovjeka kako baca nepoznati predmet preko zida veleposlanstva, dodajući kako je osiguranje veleposlanstva pretražilo teren te pritom nisu pronađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada nije oštećena u napadu.

Još uvijek se ne znaju motivi napada, a veleposlanstvo je savjetovalo američkim državljanima da ga izbjegavaju do nove obavijesti.