pred sudom

Crnogorci počeli suđenje za pokušaj državnog udara, optuženi Dikić: Optužnica je bajka

06.09.2017 u 15:40

Bionic
Reading

U Višem sudu u Podgorici u srijedu je počelo suđenje optuženima za pokušaj državnog udara na dan izbora 16. listopada prošle godine, kada je prema optužnici, planirano krvoproliće, napad na parlament i likvidacija tadašnjeg premijera Mila Đukanovića

Optužnicom specijalnog tužiteljstva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsutnosti, devet srbijanskih i tri državljana Crne Gore, te čelnici prosrpskog oporbenog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevoditelja DF-a Ananija Nikića vodi posebno, jer nije dostupan sudu.

Prema optužnici 16. listopada 2016. u Crnoj Gori je spriječen državni udar. Prema navodima tužitelja u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhiti i likvidira premijer Milo Đukanović.

Odvjetnik optuženog upozorio na njegovo loše zdravstveno stanje

Milan Petrović, branitelj optuženog Bratislava Dikića, bivšeg šefa srpske žandarmerije, upozorio je na zdravstveno stanje njegovog branjenika, rekavši da se on osjeća izuzetno loše i da mu je stanje ugroženo, dodajući da zbog toga neće tražiti odgađanje ročišta.

Nakon utvrđivanja tehničkih pojedinosti, sudski proces, pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše, započeo je jednosatnim čitanjem izvoda iz glavne optužnice. Upravo Bratislav Dikić, je bio prvi optuženi koji je dao iskaz kada je zanijekao krivnju i kazao da je optužnica neosnovana i izmišljena.

'Neosnovana i izmišljena optužnica'

'Ovo je neosnovana i izmišljena optužnica, najobičnija bajka, i nadam se da će autor te bajke kad tad pred sudom odgovarati za tu bajku', kazao je Dikić i dodao da nikada nije bio pripadnik kriminalne organizacije, niti sudjelovao u nasilju ili u organiziranju terorizma.

Dikić je rekao da je u Crnu Goru došao zbog alternativnog liječenja. Suđenje je trebalo biti održano još u srpnju, ali je odgođeno zbog zahtjeva odvjetnika obrane za izuzećem glavnog specijalnog tužitelja Milivoja Katnića ' specijalnog tužitelja Saše Čađenovića, što je vrhovni državni tužitelj Ivica Stanković odbio.