BARROSOV ZAMJENIK U ZAGREBU

Za 249 radnih mjesta u Bruxellesu prijavilo se 9.000 Hrvata!

13.06.2013 u 15:53

Bionic
Reading

U Zagreb je stigao zamjenik predsjednika Europske komisije i povjerenik za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroš Šefčovič koji se sastao s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Na press konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova dvoje dužnosnika nakon sastanka obavijestilo je novinare o sadržaju svojih razgovora

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na početku je svojeg izlaganja na press konferenciji na Zrinjevcu naglasila kako dolazak povjerenika Maroša Šefčoviča pokazuje da je 'Hrvatska ušla u drugu fazu te da počinje funkcionirati kao članica EU-a'. 'To pokazuje da smo unutra', zaključila je Pusić. Naime, Šefčovič je zamjenik Josea Manuela Barrosa, ali i zadužen za međuinstitucionalne odnose i administraciju unutar Europske unije, a u strukturama Europske komisije se u sljedećem petogodišnjem periodu treba zaposliti i 249 stručnjaka iz Hrvatske.

Pusić je također rekla da je sa Šefčovičem razgovarala o 'institucionalnim aranžmanima' pomoću kojih će hrvatski kadar zauzeti odgovarajuća mjesta u Europskoj komisiji, i to ne samo novi povjerenik Neven Mimica, nego i 'sve niže razine, poput direktora odjela i slično'. Jedna od tema susreta Pusić-Šefčovič bila je i sposobnost apsorpcije sredstava iz fondova EU-a koja su predviđena za Hrvatsku, te projekt tzv. e-vlade.

Povjerenik Maroš Šefčovič, inače iz Slovačke, prvo je na hrvatskom poželio dobrodošlicu Hrvatskoj u EU, ocijenivši naš ulazak kao 'dobar primjer zemljama regije'. 'Hrvatska je imala zahtjevan proces ulaska te je zasigurno najbolje pripremljena za ulazak u EU od svih novijih članica. Zbog toga ćete sigurno brže moći funkcionirati kao država-članica', rekao je na press konferenciji Šefčovič.

Istaknuo je da se za 249 radnih mjesta rezerviranih u Bruxellesu za Hrvate prijavilo čak 9.000 kandidata te da će biti izabrani najbolji. S ministricom Pusić je Šefčović razgovarao i o nekim općeeuropskim temama – dogovor o sljedećem sedmogodišnjem budžetu, stabilizaciji eurozone (za koju kaže da je 'kriza prošla'), te utjecaju stanja europskog gospodarstva i 'anemičnog rasta' na hrvatsku ekonomiju.