BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Za 117 godina mogao bi nas udariti asteroid, ali NASA već sad zna kako će spasiti Zemlju

23.03.2018 u 20:42

Bionic
Reading

Premda su šanse da nas asteroid Bennu zbilja pogodi 2135. zaista male, NASA-ini stručnjaci već naveliko rade na sprječavanju udara velikih asteroida, koji će se, upozoravaju stručnjaci, kad-tad dogoditi

U svemiru se stalno nešto kreće i mijenja, a Zemlja je itekako podložna razno raznim prijetnjama koje stižu iz golemih prostranstava naše galaksije. NASA je tako najavila da postoji mala šansa da 2135. asteroid nazvan Bennu udari u naš planet, a posljedice udara bile bi fatalne, prenosi CNN.

No čovječanstvo može odahnuti, jer NASA se na vrijeme počela pripremati za obranu od mogućeg udara. Tim njihovih inženjera teorijski je osmislio konceptualni dizajn posebnog vozila nazvanog HAMMER. Radi se o još uvijek samo hipotetskoj svemirskoj letjelici koja bi se ili ovila oko asteroida ili ga naciljala nuklearnim uređajem, što bi ga, nadaju se znanstvenici, odvratilo od Zemlje.

Ipak, nije riječ o pravom NASA-inom programu, već teorijskoj istrazi tehničkih izazova koji bi se pojavili prilikom gradnje takvog uređaja. Premda su šanse da nas asteroid Bennu zaista pogodi, stručnjaci se slažu kako je neizbježno da će se takav scenarij jednoga dana dogoditi.

Upravo je zato pravovremena priprema od iznimne važnosti. Mala količina energije koja bi se zakačila za asteroid mnogo godina prije predviđenog udara lako bi mogla preusmjeriti njegovu putanju, dok bi intervencija u zadnji čas zahtijevala znatno više energije i nije sasvim sigurno bi li bila uspješna.

Ilustrativna galerija / NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Imajući to na umu, NASA je pokrenula program čiji prvi čovjek ima jako zanimljivu funkciju – Voditelj odbora za obranu planeta. Ured za koordinaciju obrane planeta bavi se izučavanjem raznih mogućnosti ublažavanja udara asteroida, te promatra veliko svemirsko kamenje u orbitama koje bi se mogle podudariti sa Zemljinom.

Malo je vjerojatno da će nas asteroid Bannu zaista pogoditi za 117 godina, no s obzirom na to da će se jednom sličan udar zasigurno i dogoditi, lijepo je znati da postoje službe koje aktivno rade na sprječavanju fatalnog scenarija.