U BOSNU PO LAŽNE SVJEDODŽBE

Za 100-tinjak eura kupio svjedodžbu građevinskog tehničara

25.02.2011 u 19:11

Bionic
Reading

Sve su češći slučajevi kupovine krivotvorenih svjedodžbi po koje hrvatski građani odlaze u susjednu BiH. Na taj se krivi korak nedavno odlučio i 36-godišnjak iz jednog sela istočno od Slavonskog Broda, koji je kupivši lažnu svjedodžbu za 100-tinjak eura preko noći postao građevinski tehničar

Prošlog je mjeseca 36-godišnjak od nepoznatog muškarca kupio svjedodžbu Mješovite srednje škole u Gračanici. Kako bi mu se navodno stečeno zvanje građevinskog tehničara moglo upisati u radnju knjižicu, Slavonac je krajem siječnja Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa podnio zahtjev za priznavanje inozemne obrazovne kvalifikacije.

Provjerom valjanosti dokumenta utvrđeno je da svjedodžba nije izdana od spomenute srednje škole u Bosni i Hercegovini, nego da se radi o krivotvorini. Policijski službenici Policijske postaje Vrpolje dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom. Slijedi mu kaznena prijava, a zbog kaznenog djela krivotvorenja isprava prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do čak pet godina.

I lani su u Brodsko-posavskoj županiji zabilježena dva slučaja kupovine lažnih svjedodžbi 'made in BIH'. U očajničkoj želji da pronađu bilo kakav posao, mladi ljudi, koji nisu uspjeli završiti osnovnu ili srednju školu, odlučuju se za takvo 'instant' rješenje, zbog kojega u konačnici umjesto posla dobiju kaznenu prijavu.

Prošle su godine tako kaznene prijave zaradili 28-godišnjak iz Nove Gradiške i 33-godišnjakinja iz Okučana. Mladić je od krivotvoritelja u Derventi za 200 kuna kupio lažnu svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi, a 33-godišnjakinja je za nekoliko stotina konvertibilnih maraka kupila svjedodžbu o završenoj frizerskoj školi. Oboje su se, kao i 36-godišnjak, 'spotaknuli' kada su u svrhu priznavanja inozemne obrazovne kvalifikacije uputili zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, priloživši krivotvorena svjedočanstva.