Yves Saint Laurent - "zločesti dečko" koji je dizajnirao modernu žensku garderobu!

Yves Saint Laurent - "zločesti dečko" koji je dizajnirao modernu žensku garderobu!

15.01.2012 u 19:29

Bionic
Reading

Kada sam prije nekoliko dana koračala predivnom šetnicom Recoletos u Madridu nabasala sam na izložbu Yves Saint Laurenta. Još me trnci prožimlju kada se sjetim da sam se oči u oči susrela s većim dijelom opusa ovog modnog vizionara.

Sam spomen imena Yves Saint Laurent kod mnogih modnih zaljubljenika izaziva strahopoštovanje. Stoga, kad se uživo uvjerite u stvaralaštvo čovjeka koji je možda najviše od svih obilježio svjetsku modu 20. stoljeća onda se osjećate počašćenim što vas je put, sasvim neočekivano, doveo tamo gdje haljine govore tisuću riječi.

Izložba u suorganizaciji La Fundación MAPFRE i Fondation Pierre Bergè-Yves Saint Laurent u Madridu


O prvom nasljedniku legendarnog Christian Diora, koji je imao samo 21 godinu kad je zasjeo na prijestolje glavnog dizajnera tada vodeće svjetske modne kuće, dalo bi se pisati puno više no što ću ja uraditi u ovom svom hommage-u

povijesna ličnost: Mademoiselle Chanel

slikar: Pablo Picasso

književnik: Marcel Proust

glazba: Johann Sebastian Bach

žena iz snova: Iman

najveći modni propust: "Što nisam izmislio blue-jeans.", Saint Laurent
photo: Jeanloup Sieff, 1971.

U svemu što je radio, Saint Laurent bio je pionir. No, sve što je napravio u svojoj bogatoj karijeri može se staviti pod jedan nazivnik. YSL je kreirao modernu žensku garderobu. Evo i zašto:

- 1950-ih odjevao je žene u trapezaste oblike

- 1960-ih YSL žena nosila je sako i prugasta odijela zbog čega je nerijetko imala zabranu ulaska u restorane

- puno prije Gaultiera, Saint Laurent posudio je plemenska obilježja iz Afrike, ali i mnogih drugih kultura

- Christian Lacroix i John Galliano tek nakon njega uvode seljačke nošnje i kazališne kostime u svoje haute couture kolekcije

- nepretenciozno je spajao umjetnost i modu; Mondrian, Matisse, Picasso, Van Gogh, Matisse i njegov veliki prijatelj Warhol, samo su neki od umjetnika koji su ga svojim djelima inspirirali

- popularizirao je safari look kako među ženama tako i među muškarcima


photo: Jeanloup Sieff, 1971.


- bio je prvi dizajner koji je iskoristio svoj lik za reklamiranje vlastitog parfema (i to je učinio gol)


photo: Helmut Newton, 1979.


- prvi je obukao ženu u smoking, do tada rezerviran isključivo za muškarce, a u 40-ogodišnjoj karijeri dizajnirao je više od stotinu različitih varijacija na temu

Bio je prvi dizajner koji je otvorio ready-to-wear butik, čijem je otvorenju prisistvovao i francuski premijer, a prvi kupac bila je njegova vječna muza i velika prijateljica Catherine Deneuve koja ga je opisala najbolje od svih: "Saint Laurent dizajnira za žene s dvostrukim životom. Njegova dnevna odjeća pomaže ženama da se prilagode pomalo čudnom svijetu. Omogućuje im pojavljivanje bez neželjene pozornosti, a zahvaljujući pomalo muškoj noti daje im određenu snagu, opremajući ih za sastanke koji bi mogli dovesti do sukoba. No, noću ih čini zavodljivima."

Saint Laurent radio je kostime za Catherine Deneuve u Buñuelovom filmu Belle de jour, nakon kojeg ju je stalno oblačio.




Bianca Jagger odjenuvši bijeli Saint Laurent smoking otvoren do struka, na vjenčanju s Mick Jaggerom 1971., šokirala je svekoliku javnost.


Dvadeset dana ismijavanja i maltretiranja od strane njegovih kolega u vojsci dana bilo je dovoljno Saint Laurentu da završi u psihijatrijskoj klinici što je mu je stvorilo lošu reputaciju nakon čega je smijenjen s mjesta glavnog dizajnera u Dioru. Srećom, njegov dugogodišnji intimni prijatelj i poslovni partner Pierre Bergé pomogao mu je da prevlada ovu strašnu fazu i da uz pomoć investitora krene u solo karijeru. Tijekom 1960-ih i 1970-ih godina, bio je dio pariškog jet-seta. Često je viđen gost po pariškim i njujorškim noćnim klubovima kao što su Regine i Studio 54, a bio je poznat kao veliki uživatelj alkohola i kokaina što ga je odvelo u ovisnost. Kada nije radio kolekcije, vrijeme je provodio u svojoj vili u Marakešu u kojoj je partijao sa svojim bogatim  "hipi prijateljima".

ysl

Tijekom 1980-ih postao je grande malade francuske mode, živi gotovo kao pustinjak, a u javnosti se pojavljuje samo dva puta godišnje, na haute couture revijama, a ponekad ni tada.

Godine 1983. Saint Laurent postao je prvi živući modni dizajner nagrađen od strane Metropolitan Museum of Art samostalnom izložbom. Od 2002. je u mirovini, postao je sve više povučen, živi u svojim domovima u Normandiji i Maroku sa svojim ljubimcem francuskim buldogom Moujikom.
Umro je 01. lipnja 2008. u Parizu od tumora na mozgu . Tijelo mu je kremirano, a njegov pepeo razasut u Marakešu u Maroku, u botaničkom vrtu Majorelle koji je često posjećivao pronalazeći u njemu inspiraciju i utočište. Pierre Bergé, s kojim je navodno nekoliko dana prije smrti stupio u istospolnu bračnu zajednicu, na ispraćaju je rekao: "Nikada neću zaboraviti što ti dugujem i znam da ću ti se jednog dana pridružiti pod marokanskim palmama."





Dio retrospektivne haute couture revije iz 2002., upriličene za 40-ogodišnjicu YSL-a koja je trajala više od 90 minuta, nakon koje se Saint Laurent umirovio.