virtualni samit

Xi: Kina spremna ojačati suradnju s Francuskom i Njemačkom protiv klimatskih promjena

16.04.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Kina je spremna ojačati suradnju s Francuskom i Njemačkom u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je predsjednik Xi Jinping francuskom kolegi Emmanuelu Macronu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, objavili su u petak kineski državni mediji.

Xi je prošle godine objavio da će Kina, koja proizvodi najviše stakleničkih plinova u svijetu, doseći ugljičnu neutralnost do 2060. godine.

"Odgovor na klimatske promjene zajednički je cilj cijelog čovječanstva i ne bi smio postati pregovarački adut, meta napada na druge zemlje niti izgovor za trgovinske zapreke", rekao je Xi na virtualnom samitu s europskim čelnicima, a prenijela ga je državna novinska agencija Xinhua.

Američki State Department za Trumpova je mandata u rujnu rekao da je Kina pokazala "namjerno zanemarivanje" kvalitete zraka, zemlje i vode te da svojim stakleničkim plinovima ugrožava globalno zdravlje, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Virtualni samit održan je u vrijeme dok u Šangaju boravi posebni izaslanik za klimatska pitanja John Kerry radi razgovora s kineskim kolegom Xie Zhenhuaom.

Odnosi Kine i EU-a suočavaju se s novim prilikama i raznim izazovima, rekao je Xi, dodajući kako će Peking stvoriti pošteno i nediskriminirajuće okružje za strane tvrtke, uključujući francuske i njemačke.

Xi se nada da se Europa može prema kineskim tvrtkama odnositi na isti pozitivan način.