POSLJEDNJI SANADEROV PRIJATELJ

Wolfgang Schüssel se povukao iz politike zbog korupcije!

06.09.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Na jučerašnjoj iznenadnoj konferenciji za medije bivši austrijski premijer Wolfgang Schüssel najavio je svoje potpuno povlačenje iz politike. Schüssel se odlučio na taj potez da bi izbjegao istragu o korupciji oko prodaje austrijskog Telekoma, no tamošnji mediji smatraju da mu to neće pomoći

Bili su veliki prijatelji. Ivo Sanader i Wolfgang Schüssel nisu dijelili samo konzervativna politička stajališta, nego su se voljeli (sa suprugama, naravno) družiti na svečanim balovima, a pružali su si i podršku kad je trebalo. Čak i nakon što je Sanader završio u pritvoru u Salzburgu zbog hrvatskih optužbi za korupciju, Wolfgang Schüssel se oglasio u medijima i kao jedan od rijetkih hvalio svojeg prijatelja Ivu, 'velikog državnika', kako je rekao. Jednako tako se i Sanader izjašnjavao o Schüsselu dok su obojica bili na vlasti, baš kao što se sada obojica suočavaju s optužbama za korupciju.

Naime, Wolfgang Schüssel jučer je u Beču održao konferenciju za medije na kojoj je objavio svoje potpuno povlačenje iz politike. Schüssel je od 2007, nakon što je poslije sedam godina vladanja izgubio izbore, postao zastupnik svoje Narodne stranke (ÖVP) u parlamentu, ali je i dalje imao značajan utjecaj na politička kretanja u Austriji. Ipak, ne toliko da spriječi otvaranje brojnih istraga o periodu kada je bio kancelar, od 2000. do 2007.

Prvi je u njima nastradao Schüsselov politički štićenik i ministar financija Karl-Heinz Grasser, no kada su istražitelji došli do prodaje austrijskog Telekoma, pojavila se sumnja da korupcija seže do samog vrha tadašnje konzervativno-ultradesničarske koalicije između Schüsselovih narodnjaka i Haiderove stranke.

Zasad se zna da je Schüsselov ministar Hubert Gorbach od lobista dobio 264 tisuće eura, kao i da je marketinška agencija Schmied, bliska Gorbachu, bez ikakvog razloga na račun dobila 600 tisuća eura. Postoji sumnja da je i tadašnji kancelar Schüssel bio umiješan u sumnjive poslove s lobistima, s obzirom da brojni njegovi ministri jesu bili, a zamjera mu se i što kao prvi čovjek vlade nije učinio ništa da zaustavi takvu koruptivnu praksu. Iako istražitelji nisu još direktno prstom pokazali i na Schüssela, čini se da se obruč sve više steže.

Zato se Schüsselovo brzopotezno povlačenje iz politike u austrijskoj javnosti tumači kao njegov pokušaj da izbjegne istragu i moguću optužnicu, no mediji zaključuju da je 'to prekasno i premalo'. Ni austrijska javnost nije uvjerena u nevinost bivšeg kancelara: prema anketi koju je objavio dnevnik Kurier, 46 posto Austrijanaca drži Schüssela politički odgovornim za afere nastale tijekom njegove vlade, a samo dva posto manje njih uvjereno je da je kancelar znao za sve malverzacije.

Tko je Wolfgang Schüssel?

Wolfgang Schüssel rođen je 1945. u Beču, gdje je završio pravo koje je 1968. i doktorirao. Od mladosti se angažirao u katoličkim udruženjima, a u politiku je ušao kao tajnik parlamentarnog kluba ÖVP-a krajem šezdesetih. Od 1979. Schüssel je sjedio kao zastupnik u austrijskom parlamentu, a 1989. izabran je za ministra gospodarstva.

Schüssel 1995. postaje predsjednik ÖVP-a i vicekancelar. Iako je na izborima 1999. njegova stranka osvojila tek treće mjesto, iza socijaldemokrata i Haiderovog FPÖ-a, Schüssel 4. veljače 2000. postaje kancelar zahvaljujući skandaloznoj koaliciji s Haiderom, zbog koje EU  uvodi sankcije Austriji na nekoliko mjeseci. Schüssel vodi ÖVP do najveće izborne pobjede na izvanrednim izborima 2002. te još jednom postaje kancelar. Godine 2006. gubi izbore te se povlači u parlament, a 2010. postaje član uprave njemačkog energetskog diva RWE-a.

Oko 30 posto ispitanih smatra da je Schüssel nevin, što je otprilike udio ÖVP-a u glasačkom tijelu, a to znači da bivšem kancelaru jedino vjeruju njegovi nekadašnji glasači.

Wolfgang Schüssel je na jučerašnjoj konferenciji za medije nahvalio svoj sedmogodišnji mandat na čelu austrijske vlade: stvorio je 300 tisuća radnih mjesta, proveo mirovinsku reformu i brojne privatizacije. No baš su one sporne, jer se sve više pokazuje da su se ministri iz Schüsselove vlade prilično obogatili u tim procesima.

'Odlazim iz politike nakon 32 godine laka srca jer sam uvijek obavljao svoje dužnosti najbolje što sam mogao i čiste savjesti', izjavio je Schüssel, dodajući da je imao veliko povjerenje u svoje ministre, ali da 'nitko ne može garantirati da ono nije bilo zloupotrijebljeno'.

'Moj cilj je uvijek bio uvesti Austriju u prvu ligu europskih država, kao modernu, europsku i otvorenu zemlju', zaključio je Schüssel. Zanimljivo, slične deklarativne ciljeve je za Hrvatsku imao i njegov prijatelj Sanader, no iza njih se krio nevjerojatan kriminal i pljačka.

Trenutno vodstvo ÖVP-a u kuloarima je izrazilo olakšanje zbog Schüsselovog odlaska, iako se u javnosti kaže da je on 'častan čovjek', kako je to formulirao aktualni predsjednik stranke i vicekancelar Michael Spindelegger. Ipak, Spindelegger se odmah i ogradio: 'Nitko nije samo kralj, nego ima i svoje tamne strane. No uvjeren sam da u ovom slučaju veću težinu imaju njegove pozitivne strane.'

Odlazak Wolfganga Schüssela