traže se žarišta

WHO upozorio šest afričkih zemalja nakon pojave ebole

16.02.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je šest afričkih zemalja da pripaze na potencijalnu pojavu ebole nakon što se ta teška bolest pojavila u Gvineji i DR Kongu, rekla je u utorak glasnogovornica WHO-a

Gvineja je u nedjelju prijavila pojavu ebole, prvi put nakon završetka epidemije koja je trajala od 2013. do 2016., dok je DR Kongo prijavio izbijanje te bolesti 7. veljače.

„Već smo upozorili šest okolnih zemalja, uključujući naravno Sierra Leone i Liberiju, i oni se brzo pripremaju i traže potencijalne infekcije”, rekla je Margaret Harris. Nije imenovala ostale zemlje.

Harris je kazala da su vlasti identificirale gotovo 300 kontakata sa zaraženima ebolom u Kongu i oko 110 u Gvineji.

Gvineja je zabilježila do deset sumnjivih slučajeva ebole, a petero ljudi umrlo je od početka izbijanja zaraze na jugoistoku zemlje.

Gvinejsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je identificiralo 115 kontakata poznatih slučajeva ebole u gradu Nzerekoreu na jugoistoku zemlje i 10 u glavnom gradu Conakryju od nedjelje kada je potvrđeno izbijanje zaraze.

Uzorci ebole se genetički sekvenciraju kako bi se utvrdilo njihovo podrijetlo i sojevi.

„Ne znamo je li ovo posljedica toga što je ebola opstala u ljudskoj populaciji ili je ponovno prešla sa životinja, ali genetičko sekvenciranje koje se provodi pomoći će da se to utvrdi”, kazala je glasnogovornica WHO-a.

Dvjema zemljama šalju se cjepiva i lijekovi, dodala je.

Tijekom zadnje epidemije ebole u zapadnoj Africi (2014.-2016.), u Gvineiji, Liberiji i Sierra Leoneu bilo je više od 28.000 slučajeva zaraze i 11.310 umrlih.

Zadnje izbijanje ebole na istoku Konga završilo je prošle godine s 2299 umrlih i 1162 oporavljenih.