veliko istraživanje

WHO: Remdesivir nije učinkovit u liječenju Covida-19

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 16.10.2020 08:56
  • Objavljeno 16.10.2020 u 08:56
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: Zsolt Czegledi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da lijekovi remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti COVID-19. Studija o lijekovima provedena je u više od 30 zemalja, a na temelju proučavanja učinaka terapije na ukupni mortalitet, pokretanja ventilacije i trajanja boravka u bolnici pokazalo se da ovi lijekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od COVID-19

Remdesivir, lijek kojeg je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti COVID-19.

Taj lijek prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo djelovanje pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

"Svi bismo željeli ono što se naziva 'čarobnim metkom' - lijek koji već postoji, koji je siguran i djelotvoran. Nažalost, ovo istraživanje sugerira da koristi remdesivira zapravo nikada nisu ni postojale", rekla je za Al Jazeeru Julie Fischer, izvanredna profesorica na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju sa Sveučilišta Georgetown.

Ovi rezultati trebaju proći dodatne stručne provjere.

Zabrinutost kompanije Gilead

Nasumično ispitivanje ovih lijekova provedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobio nijedan od ispitivanih lijekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer "podaci nisu detaljno analizirani", te tvrdi da se zbog toga "ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira".

Ranije ovog mjeseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je liječenje ovim lijekom smanjilo vrijeme oporavka pacijenata oboljelih od COVID-19 za pet dana u uspredbi s pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 ispitanika.

"Podaci [WHO-a] u nastajanju izgledaju nedosljedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira", rekao je Gilead za Reuters.

Korištenje Remdesivira je 1. svibnja odobrila Uprava za hranu i lijekove u SAD-u i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!