koronavirus

WHO preporučuje smanjenu dozu Pfizerova cjepiva za mlađe od 12 godina

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2022 19:18
  • Objavljeno 21.01.2022 u 19:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je u petak da se produlji uporaba smanjene doze Pfizerova cjepiva među djecom u dobi od pet do 11 godina

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala u srijedu sastanak o evaluaciji cjepiva koje se trenutačno preporučuje za cijepljenje osoba u dobi od 12 godina i starijih.

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina.

"Ova dobna skupina (pet do 11) u skupini je najnižeg prioriteta za cijepljenje osim djece s komorbiditetima", rekao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na brifingu za medije.

Cjepivo Pfizer/BioNTech već je odobreno za uporabu u toj dobnoj skupini u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Europsku uniju.

Ravnateljica Odjela WHO-a za cijepljenje Kate O'Brien rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primjenu Pfizerovog cjepiva među djecom od pet do 11 godina.

Panel je također preporučio da se četiri do šest mjeseci od primarne serije cijepljenja booster dozama Pfizerovog cjepiva cijepe prioritetne skupine, stariji i zdravstveni radnici.

Zemlje s umjerenom do visokom stopom cijepljenja trebale bi dati prioritet visoko rizičnim skupinama i cijepiti ih booster dozama prije nego što ponude cjepiva manje rizičnim skupinama, savjetuju stručnjaci.

  • +2

Cijepljenje u Kaliforniji

Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!