jasna kritika

WHO: Nacionalizam povezan s cjepivom samo će usporiti odgovor na pandemiju

04.09.2020 u 20:52

Bionic
Reading

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u petak države diljem svijeta da udruže snage u borbi protiv koronavirusa i upozorio da će "nacionalizam povezan s cjepivom" samo usporiti odgovor na pandemiju.

Tedros je rekao da se 78 bogatijih zemalja pridružilo COVAX-u, globalnom planu raspodjele cjepiva.

U inicijativi je zasad ukupno 170 zemalja, a čelnik WHO-a kaže da se zemljama koje se pridruže jamči pristup najvećem portfelju cjepiva na svijetu.

WHO i Savez za cjepiva GAVI pokrenuli su inicijativu COVAX, namijenjenu pravednoj kupnji i distribuciji cjepiva diljem svijeta.

No neke države su osigurale svoje vlastite zalihe cjepiva kroz bilateralne dogovore, uključujući Sjedinjene Države koje su rekle da se neće pridružiti COVAX-u. 

"Nacionalizam povezan s cjepivom produljit će pandemiju", rekao je Tedros na konferenciji za medije u Ženevi, ne prozivajući konkretne zemlje. 

Zahvalio je Njemačkoj, Japanu, Norveškoj i Europskoj komisiji koje su se pridružile COVAX-u prošlog tjedna. 

Glasnogovornica WHO-a rekla je ranije u petak da organizacija ne očekuje rašireno cijepljenje protiv covida-19 do sredine 2021. i naglasila važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost cjepiva.

Glavna znanstvenica WHO-a rekla je da se nijedno cjepivo ne bi trebalo odobriti za uporabu prije stroge provjere. 

"Nijedno cjepivo neće se masovno primjenjivati dok regulatori ne budu sigurni, vlade ne budu sigurne i dok WHO ne bude siguran da je ispunio minimalne sigurnosne standarde", rekla je Soumya Swaminathan.

"Oni (kandidati za cjepiva) trebaju proći cijelu treću fazu ispitivanja", dodala je Swaminathan, misleći na ispitivanja koja obuhvaćaju tisuće kandidata.