tvrdo stajalište

Weber traži od Orbana da učini više, Mađar nastavlja s protuimigrantskom retorikom

15.03.2019 u 15:11

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban mora učiniti više da bi izbjegao izbacivanje svoje protuimigrantske stranke Fidesz iz Europske pučke stranke (EPP), izjavio je u petak čelnik tog stranačkog saveza Manfred Weber

Trinaest konzervativnih stranaka zatražilo je da se Fidesz izbaci iz EPP-a zbog antimigrantske kampanje i napada na predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, člana EPP-a, i na američkog filantropa Georgea Sorosa. Pučani, koji okupljaju 80 stranaka, o tome će odlučivati idućega tjedna.

Orban, zagriženi nacionalist, poslao je pismo isprike EPP-u, no Manfred Weber, Nijemac koji vodi tu najbrojniju skupinu u Europskom parlamentu, kaže da mađarski premijer mora učiniti više.

"Ako Viktor Orban idućih dana ne uspije vratiti povjerenje članica EPP-a i njegovih kritičara, situacija će biti teška", rekao je Weber listu Der Spiegelu.

Uklanjanje plakata je "početak i ništa više od toga", dodao je, misleći na Orbanovu odluku da povuče plakate koji sugeriraju da su se Juncker i Soros udružili kako bi preplavili Europu ilegalnim migrantima iz muslimanskih zemalja.

Istovremeno, Orban je u petak nastavio s protuimigrantskom retorikom rekavši kako očekuje da će europski izbori u svibnju dati Europi "snažne vođe" koji će ojačati nacionalne države "kako bi Europa ponovno pripadala Europljanima".

"Želimo snažnu Europu, snažne nacionalne države i snažne vođe na čelu Europe, koji ovdje ne donose probleme nego ih rješavaju", rekao je Orban na skupu u Budimpešti, referirajući se na svoju odlučnost da spriječi odlazak migranata u Europu.

"Želimo novi početak, želimo spriječiti smrt Europe i noćnu moru 'Ujedinjenih europskih država' kako bi Europa ponovno pripadala Europljanima", istaknuo je.

Nakon što se pojavila inicijativa za izbacivanjem iz EPP-a, iz Fidesza su rekli da ne žele napustiti pučane, već unutar te skupine ojačati one zastupnike koji se protive migraciji. "Obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važniji su od stranačke discipline unutar EPP-a", priopćio je Fidesz.

Ta je stranka dominantna u Mađarskoj i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima, pa bi njegovo izbacivanje oslabilo EPP.

Ako EPP ostane najjači blok u Europskom parlamentu nakon europskih izbora, imat će mogućnost imenovati sljedećeg predsjednika Europske komisije. Međutim, bez Fidesza taj će cilj biti teže ostvariv.

Mađarska je bila prva zemlja u Europi koja je 2015. zauzela tvrdo stajalište prema imigraciji. Te je godine u EU stiglo više od milijun ljudi, a polovica je na putu prema zapadnoj Europi prošla preko Mađarske.