uputio pismo

Orban pozvao EPP da ne izbaci njegovu stranku

14.03.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je u četvrtak pismo u kojemu je pozvao glavnu europsku konzervativnu grupaciju EPP da iz svojih redova ne izbaci njegovu stranku Fidesz, te se ispričao za uvredljive izjave, ali je i dalje zadržao prethodne političke stavove

Trinaest konzervativnih stranaka zatražilo je da Fidesz bude izbačen iz Europske pučke stranke (EPP) zbog antimigrantske kampanje i napada na predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, inače člana EPP-a, te američkog filantropa Georgea Sorosa.

Europska pučka stranka, koju čine glavne stranke desnog centra većine europskih zemalja, najveća je koalicija u Europskom parlamentu te se očekuje da će i održati tu poziciju nakon euroizbora u svibnju, na taj će način oni birati Junckerova nasljednika.

Prema primjerku pisma koji je pregledao Reuters u četvrtak, Orban je zatražio od čelnika flamanskih Kršćanskih demokrata Woutera Bekea da razmotri još jednom izbacivanje Fidesza iz EPP-a.

Beke je bio jedan od prvih čelnika EPP-a koji je zatražio da se Fidesz izbaci, a pritom je 28. veljače rekao da su Orbanovi prijestupi neizbrisivi. Do 13. ožujka okupilo se čak 13 stranaka koje žele izbaciti Fidesz.

Glasnogovornik mađarske vlade rekao je da su slična pisma poslana svakoj stranci koja je bila dio poziva na izbacivanje Fidesza. "Nije tajna da postoje ozbiljna neslaganja ... oko pitanja migracija, zaštite kršćanske kulture i budućnosti Europe", Orban je napisao. "Također nije tajna da ne želimo promijeniti svoje stajalište oko tih problema", stoji u Orbanovu pismu.