PRESLAGIVANJE MEDIJSKOG DIVA

WAZ u Njemačkoj najavio otpuštanje 250 zaposlenih

djevojčica novine dijete mediji

djevojčica novine dijete mediji

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Poznata njemačka medijska kompanija WAZ, suvlasnica EPH, doživljava veliku poslovnu transformaciju – preimenovanje u Funke-Gruppe, a uskoro slijedi i restrukturiranje, javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung

Od početka ove godine poznata njemačka medijska grupa WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) nakon nekoliko desetljeća zove se drugačije: Funke-grupa, po prezimenu obitelji koja je preuzela vlasništvo nad tim koncernom. No restrukturiranje koncerna ne staje samo na promjeni imena - slijede i otpuštanja zaposlenih, najavljuju njemački mediji.

Kako izvještava FAZ, Funke-grupa bi uskoro trebala otpustiti oko 250 urednika, novinara i zaposlenika u upravi. To je nastavak otpuštanja započetog krajem siječnja, kada je WAZ odlučio zatvoriti redakciju Westfälischen Rundschaua, lokalnih novina koje su pokrivale područje oko Dortmunda. Christian Nienhaus, jedan od trojice direktora WAZ-a, u intervjuu je izjavio da nije bilo druge nego smanjiti broj radnih mjesta, najavivši 'online ofenzivu' za 'jake marke WAZ-a'.

Te bi najave bile uvjerljive da u isto vrijeme na istoku Njemačke, u pokrajini Thüringen, WAZ odnosno Funke-grupa nije otpustila dvadesetak zaposlenih na njihovim online projektima, napominje FAZ.

Prema službenim podacima, u 2011. godini WAZ je imao prihode u Njemačkoj od 1,3 milijarde eura, dok detalji o poslovima u inozemstvu nisu poznati. WAZ grupa doživjela je velike promjene zbog mijenjanja vlasničke strukture koju su desetljećima činile dvije obitelji – Brot i Funke. U međuvremenu su potomci obitelji Funke, ponajviše unuka osnivača kompanije Petra Grotkamp, otkupili dionice nasljednika obitelji Brot te preuzeli potpunu kontrolu na WAZ-om u trenutku njegove poslovne krize.

WAZ će u Njemačkoj, radi očuvanja poslovanja, inzistirati na poslovnoj filozofiji ostvarivanja profita. U tom kontekstu treba gledati i na najavljena otpuštanja te gašenje novina, a ostaje za vidjeti hoće li poslovne transformacije Funke-grupe utjecati i na njen odnos s hrvatskim medijskim koncernom EPH-om.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!