INTERNO PISMO

Washington za Siriju predlaže 'jugoslavenski scenarij'

23.06.2016 u 22:00

Bionic
Reading

Dužnosnici američkog State Departmentu pismom su predložili toj vladinoj agenciji za vanjske poslove napade na postrojbe sirijskih vlasti po 'jugoslavenskom scenariju' dodajući kako je to jedini ispravan način u borbi protiv tzv. Islamske države

Kako piše The New York Times, koji je dobio uvid u pismo, pedesetak dužnosnika State Departmenta prošlog je tjedna potpisalo interni memorandum kojim se poziva na bombardiranje snaga režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada budući da smatraju kako je to jedini način borbe protiv ISIL-a i postizanje mira u Siriji


'Vidimo smisao u aktivnijoj vojnoj ulozi SAD-a u Siriji na temelju razumne uporabe daljinskog oružja te oružja iz zraka, što bi moglo doprinijeti usmjerenijem i agresivnijem diplomatskom procesu pod rukovodstvom SAD-a', stoji u pismu.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby potvrdio je postojanje peticije, no pritom nije iznio detalje, dodajući tek kako ga čelnici agencije razmatraju.
 
U komentarima lista o dokumentu objašnjava se da se pod 'oružjem na navođenje' podrazumijevaju krstareće rakete koje se mogu lansirati s velike udaljenosti na koje snage odane al-Asadu ne pružaju šansu za odgovor.
 
List podsjeća kako je na identičan način koalicija NATO-a na čelu sa SAD-om postupila za vrijeme operacija u Jugoslaviji 1999., čime je natjerala vlasti zemlje da započnu politički dijalog, koji se završio proglašenjem nezavisnosti Kosova.
 
'Neki smatraju da je takva usporedba netočno zbog aktivnog sudjelovanja Rusije i Irana u ovom ratu u Siriji i sugeriraju da bi te zemlje mogle pojačati svoje aktivnosti u podršci regularnim sirijskim snagama čime bi neutralizirale američki napade', stoji u komentaru američkog lista.
 
Kako se doznaje, u internom pismu zaposlenih u State Departmentu nalazi se ukupno 10 točaka u kojima se obrazlaže potreba napada na sirijske vlasti kako bi se okončao rat, riješili humanitarni problemi, osigurao povratak izbjeglica, ali i pobijedio ISIL. Ova posljednja točka pojašnjava se činjenicom kako bi američki napadi mogli zaustaviti napade regularne vojske na snage oporbe koji bi potom mogla usmjeriti svoju borbu na ISIL.
433527,432974,432799,432684