'LICEMJERJE I KUKAVIČLUK'

Washington Post meta kritika nakon poziva na progon Snowdena

22.09.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Uvodnik Washington Posta u kojemu se zagovara sudski progon Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) optuženog za krađu i špijunažu, izazvao je žestoke reakcije medija, među kojima i dijela novinara tog lista

Uvodnik objavljen tijekom vikenda našao se pod salvom kritika, a neki su ukazali na ironiju da list poziva na podizanje optužnice protiv izvora koji mu je pomogao da osvoji Pulitzerovu nagradu 2014. za služenje javnosti.

Urednički kolegij 'je upravo pokazao da ne odlučuje o objavi vijesti', napisao je na Twitteru Barton Gellman, Postov novinar koji je bio na čelu tima koji je podijelio Pulitzera s Guardianom za izvještavanje o nadzoru koji je u tajnosti provodila NSA. Priča se temeljilla na dokumentima koje je dostupnima učinio Snowden.

Gellman je dodao da su Snowdenova 'otkrića služila javnosti i da su novinari WP-a ponosni na svoju ulogu'

Ova rasprava dolazi u vrijeme pristizanja sve više poziva da se Snowden, koji živi u Moskvi izvan dosega američkih vlasti, pomiluje.

U uvodniku Posta piše da Snowden ne bi trebao biti pomilovan i da bi se trebao vratiti u zemlju i suočiti s optužbama.

U uvodniku se priznaje da je on opravdano razotkrio to što je NSA kršila zakon što je pomoglo da dođe do reformi u obavještajnoj zajednici.

Međutim, dodaje se da je Snowden također objavio detalje međunarodnih obavještajnih operacija i 'prekinuo zakonito prikupljanje obavještajnih podataka te time moguće nanio 'ogromnu štetu' nacionalnoj sigurnosti'.

Jane Kirtley, profesorica medijske etike na Sveučilištu Minnesota izjavila je da stajalište izneseno u uvodniku Posta šok za medijsku zajednicu bez obzira na izdvojenost tog mišljenja od novinarskog kolektiva.

'Meni se čini da bilo koji medij, koji se misli pouzdati u neki izvor i možebitno ga ugroziti, mora ostati uz njega', rekla je Kirtley za AFP.

'Osobno mislim da bi se Snowden trebao vratiti i suočiti s optužbama, ali ja nisam uzimala njegove informacije i objavljivala ih u svojim novinama', kazala je.

Sramotan potez

Kolumnistica Washington Posta Margaret Sullivan pozvala je da se Snowden pomiluje. 'Snowden je važno i hrabro služio američkoj javnosti', napisala je Sullivan u kolumni.

'Bez njegove odluke da iznese informacije novinarima, vrlo vjerojatno ne bi znali što radimo u pogledu masovnog nadzora u svijetu nakon 11. rujna.'

Još oštrija reakcija stigla je iz pera Glenna Greenwalda, člana Guardianova tima koji se sastaja sa Snowdenom, a koji je sada urednik internetskog portala The Intercept.

'Washington Post je povukao sramotan potez u povijesti američkih medija: prvi list koji je eksplicitno pozvao na kazneni progon svog vlastitog izvora i to onog zahvaljujući kojem je osvojio i radosno prihvatio Pulitzerovu nagradu za služenje javnosti', napisao je Greenwald.

Matthew Ingram iz poslovnog časopisa Fortune rekao je da je uznemirujuće vidjeti komentar Posta, lista s tradicijom istraživačkog novinarstva koja datira još od skandala Watergate

'Napadanje i potkopavanje izvora koji je pomogao tvrtki da osvoji Pulitzera u najboljem je slučaju licemjerno, a u najgorem kukavičluk i gotovo je sigurno da će zbog toga budući snowdeni dvaput ili čak triput razmisliti prije nego što odu u novine s informacijama', napisao je Ingram.