NAKON PROTURAKETNOG ŠTITA

Washington planira uspostaviti vojne baze u Poljskoj

25.09.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Države planiraju postaviti u Poljsku jednu ili više vojnih baza, nakon odustajanja od plana proturaketnog štita u središnjoj Europi, piše u petak dnevni list Gazeta Wyborcza, pozivajući se na neimenovane poljske diplomatske izvore.

Sjedinjene Države namjeravaju postaviti u Poljskoj trajnu bazu za rakete kratkog i srednjeg dometa, kao i mobilne baze, piše taj list.

Stalna baza bila bi postavljena u Redzikowou, na sjeveru zemlje, na istom mjestu gdje su trebali biti postavljeni presretači raketa koji su dio proturaketnog štita. Baza bi bila spojena s američkim centrom za održavanje i logistiku.

"Američka ponuda se treba konkretizirati sljedećih dana", piše Gazeta Wyborcza koja najavljuje da će zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer u ponedjeljak otići u posjet Washingtonu.

U petak ujutro nije bilo moguće dobiti komentar od ministarstva vanjskih poslova u Varšavi.

Sjedinjene Države su 17. rujna odustale od plana proturaketnog štita u Europi nakon što su procijenile da iranski program projektila dugog dometa ne napreduje brzinom koja se ranije predviđala, što smanjuje prijetnju za kontinentalni dio SAD-a i najveće europske gradove.