policija kontrolira putnike

Priština zabranila srbijanskim ministrima ulazak na Kosovo

26.03.2018 u 14:44

Bionic
Reading

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike.

Kosovska policija prethodno je, oko 11.30 sati, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, "iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen", javio je reporter RTS-a s prijelaza Jarinje.

"Mislim da se radi o jednom inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjet našim manastirima, a ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne pridonosi ukupnoj situaciju", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

U okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici za danas je, simbolično u 12 sati i 44 minuta, po broju Rezolucije UN-a o Kosovu, bio zakazan skup na kojem je najavljeno i sudjelovanje Marka Đurića i Nikole Selakovića.

Kako prenosi RTS, zamjenik zapovjednika Kosovske policije (KP) Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za regiju Sjever "imaju zadatak da direktoru ureda srbijanske vlade za Kosovo Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju".

  • +8
Predsjednik Vučić obratio se javnosti u vezi Kosova i Metohije i populacijske politike Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prije podne u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su danas prijepodne beogradski mediji. Pozivajući se na neslužbene izvore, beogradski Blic navodi da će se, osim o Kosovu i Metohiji, "razgovarati i o drugim temama", ali u Vučićevu uredu za sada nema potvrde o detaljima vezanim uz zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.