sastanak u beogradu

Vulin napada Komšića i brani Vučića zbog poziva Čoviću

13.10.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u utorak da europerspektivu "svake zemlje kandidata iznad svega ugrožava nestabilnost" i da je "Srbija ekonomski i politički stabilna zemlja", a za BiH "to je sve teže reći".

"Kako govoriti o stabilnosti zemlje u kojoj (Željko) Komšić i (Šefik) Džaferović krše Ustav i bez volje Srba govore da je Kosovo faktički država. Ili gdje Stranka demokratske akcije (SDA) u svoj kongresni dokument uvodi obvezu uništenja Republike Srpske, ustavne kategorije u BiH", navedeno je u pisanoj izjavi Aleksandra Vulina koju je večeras objavilo srbijansko Ministarstvo obrane.

Vulin je reagirao na izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se iza sastanka srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedjeljak navečer u Beogradu, kriju neki drugi motivi, a ne europska perspektiva dvije zemlje.

Rekao je da "ne zna kakva je EU perspektiva zemlje u kojoj se predstavnik hrvatskog naroda bira bošnjačkim glasovima i prijeti se Hrvatima da će im svi predstavnici biti izabrani prostom većinom bez njihove volje" i prozvao Komšića.

"Komšić neka brine o svojoj zemlji i neka se potrudi da može otići bar do Lištice i Širokog prije nego što nastavi prozivati Srbiju i njezina predsjednika. Daleko je njemu Beograd", ocijenio je Vulin.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak navečer u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a beogradski objavili su da je tema izvanprotokolarnih razgovora bilo stanje u regiji.

Iz Vučićeva ureda poslije je priopćeno da su teme bile eurointegracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Vođa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da "nije u redu" to što je predsjednik Srbije u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

"Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge", prenio je N1 Izetbegovićevu izjavu poslije sjednice Predsjedništva SDA.

Izetbegović je rekao da bi se odazvao pozivu za posjet Beogradu, ali da nije bio pozvan.

Komentirajući Izetbegovićeve primjedbe Vulin je istaknuo da Vučić u Srbiju „može pozvati koga misli da treba“ i da, ako je više puta ugostio i Izetbegovića i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, može ugostiti i Čovića.

.